Успешна акција давања крви у Апатину

Krv

У библиотеци “Миодраг Борисављевић” у Апатину, одржана је акција добровољног давања крви у организацији Црвеног крста Апатин, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине. На позив се одазвало 48 грађана, који су хуманим гестом продужили нечији живот.

-Задовољан сам колико људи се одазвало данашњој акцији у Апатину. Залихе крви у последње време нису на завидном нивоу и из тог разлога често организујемо и ванредне акције прикупљања крви широм Војводине. Дефицитарне су практично све крвне групе, а посебно нулта. Посебно су нам драгоцени они са нултом негативном, обзиром на то да су они најуниверзалнији даваоци. На нешто лошији одзив добровољних давалаца је утицала и пандемија, али се надам да ће се то поправити у скорије време – истакао је Др Миломир Бежановић из Завода за трансфузију крви Војводине.

Након појаве вируса Ковид, уведене су измене у давању крви по питању особа које су вакцинисане против овог вируса, те особе које су примиле Астра зенеку и Спутњик В могу дати крв након две недеље од имунизације, док грађани који су добили Фајзер, Синофарм или Модерну, то могу учинити одмах након вакцинације.

Организатори акције упутили су позив свим грађанима да се одазову на будуће акције добровољног давања крви и учине хуман и леп гест.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије