Ухапшени погребници у САД који су породицама преминулих предавали лажни пепео

Policija

Власници погребног предузећа у америчкој држави Колорадо оптужени су да су појединим породицама преминулих предавали лажне кремиране остатке њихових најближих.

У погребној фирми у Оклахоми, прошлог месеца је пронађено 190 трулих лешева, међу којима су неки из 2019. године.Ухапшени су Кери и Јан Холфорд, који се терете за злостављање и крађу лешева, прање и фалсификовање новца.

Власти су почеле истрагу почетком октобра, кад су комшије пријавиле да се из погребне фирме шири непријатан мирис, преноси ББЦ.

Истражитељи су пронашли „одвратне услове“ и десетине наслаганих тела, старих неколико година.

Мајкл Ален, окружни тужилац, рекао је новинарима да неће објављивати много детаља, јер је истрага у току, додајући да је случај „апсолутно шокантан“.

Претпоставља се да су поједини рођаци добили лажни пепео њихових најмилијих.

„Сада је познато да посмртни остаци које су породице добиле нису њихови вољени“, наводи се у судским документима до којих је дошла агенција Асошиејтед прес (АП).

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) затражио је од породица узорке пепела како би их анализирали.

„Никада нећемо сазнати у шта су се наши чланови породице претворили. Неки од њих су можда само бетонски шут или нешто друго. Не могу ни да опишем кроз шта пролазе наше породице“, рекла је за ЦБС Кристина Пејџ, мајка дечака чије је тело било међу пронађенима у погребној фирми.

Брачни пар Холлфорд је у затвору уз јемство од нешто мање од два милиона евра.

Они се суочавају са око 190 тачака оптужнице за злостављање лешева, пет тачака за крађу, четири за прање новца и више од 50 тачака за фалсификовање.

Сви посмртни остаци пронађени у погребном предузећу у Колораду тренутно су у мртвачници округа Ел Пасо.

Ренди Келер, мртвозорник округа Фермонт, рекао је да је 110 тела успешно идентификовано, али да се наставља утврђивање идентитета осталих 80.

Објаснио је да се лешеви идентификују преко отисака прстију, зуба, а „ако буде потребно“ радиће се и ДНК тестирање.

„Драго ми је што је подигнута кривична пријава против погребника. Знам да ово неће донети мир породицама погођеним овим потресним инцидентом, али се надамо да ће кривци одговарати пред судом“, наводи се у саопштењу Џареда Полиса, гувернера Колорада, после хапшења погребника.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs