Ухапшени припадници МУП-а и БИА-е због кријумчарења дроге

Полиција

Припадници МУП-а, Сектора унутрашње контроле у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и БИА ухапсили су полицијског службеника УКП Д. Ј. (41), његову супругу припадницу БИА Д. Ј. (39), бившег полицијског службеника К. М. (44) и грађанина Ж. Ф.(34) из Аранђеловца због сумње да су као чланови организоване криминалне групе, у дужем временском периоду, кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније

Они су потом новац стечен продајом кокаина транспортовали из Европске уније у Републику Србију и Црну Гору.

Осумњичени Д. Ј. је злоупотребљавајући службени положај, а за потребе организоване криминалне групе и на захтев других чланова те групе, вршио провере кроз базе података МУП-а, прибављао податке о истрагама које води УКП и поверљиве податке неовлашћено саопштавао осталим члановима ове криминалне групе, наводи се у саопштењу МУП-а.

Он се сумњичи и да је из Србије у Црну Гору транспортовао већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а део новца улагао у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније.

Д. Ј. припадница БИА је, злоупотребљавајући службени положај, проверама кроз базе података БИА, прибављала податке о истрагама које води БИА и поверљиве податке неовлашћено саопштавала осталим члановима ове ОКГ.

Сумња се да је К. М. учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније и прикупљању новца од продате опојне дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору. Део новца стеченог од продаје кокаина улагао је у изградњу некретнина на територији Србије и Црне Горе.

Осумњичени Ж.Ф. је као возач у међународном теретном транспорту новац од продаје кокаина транспортовао из Европске уније у Србију и Црну Гору.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин честитао је припадницима СУК-а, Безбедносно-информативној агенцији и Тужилаштву за организовани криминал на успешној акцији и поновио да полиција чисти своје редове од „прљавих“ полицајаца.

„Од првог дана мог доласка на чело МУП-а чистимо сопствене редове и нећемо стати све док сам ја министар унутрашњих послова. Нема веће издаје ни лошијег човека од полицајца који ради за криминалце и продаје информације па и животе својих колега. Ови људи су срамота и МУП и БИА, али они који су их похапсили су понос и МУП-а, и БИА и ТОК. МУП ће своје редове очистити, нека и сви остали пођу за нашим примером“, поручио је министар Вулин.

Осумњиченима је, по налогу Тужилаштва за организовани криминал одређено задржавање до 48 сати због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца, а полицијски службеник Д. Ј. и припадница БИА Д. Ј. и због кривичних дела злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98. Закона о тајности података.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs