Ученици средњих школа у 40 општина прелазе на онлајн модел

Због све сложеније епидемијске ситуације – неке школе од понедељка прелазе на комбиновани или онлајн систем наставе. Чак 40 општина у средњим школама се уводи трећи, онлајн модел, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

Министарство просвете објавило је најновије податке како ће се одвијати настава у градовима и општинама од наредног понедељка, 13. септембра. По другом моделу од 13. септембра у седмом и осмом разреду одржаваће се настава на територијама следећих општина: Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Рековац, Прешево, Нови Пазар, Бојник, Велико Градиште, Жабари, Бољевац, Зајечар, Књажевац, Бајина Башта, Пријепоље, Чајетина, Алибунар, Љиг, Богатић, Ивањица, Лучани, Дољевац, Ниш, Бела Паланка, Врање, Краљево, Рашка, Тутин, Нова Црња, Аранђеловац, Кнић, Крагујевац и Топола.

Трећи модел организације образовно васпитног рада примењиваће се од 13. септембра у свим средњим школама у наведеним општинама.

Трећи модел примењиваће се и даље у основним и средњим школама на територији АП Косово и Метохија.

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел органиизације образовно-васпитног рада који подразумева непосередну наставу у школама, наводи се у саопштењу.

Имајући у виду доминантну трансмисију делта варијанте сарс-Cков-2, која може узроковати оболевање од ковид-19 и код особа које су претходно прележале ову болест и код вакцинисаних особа. Тим је донео одлуку о неопходности употребе заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су потпуно вакцинисане против ковид-19 и особе које су прележале ковид-19.

Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација, које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте одговарајуће гране медицине, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске, при чему је потребно повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите (дезнифекција руку, чишћење и дезинфекција наставних средстава и простора).

Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Одлука о начину организације наставе у основиним и средњим школама донета је у складу са одлукама и закључцима Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 и стручним упутствима за организацију образовно-васпитног рада у основној и средњој школи за школску 2021/2022. годину, напомиње се у саопштењу Министарству просвете.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs