Учесници протеста у Новом Саду због усвајања ГУП-а нису никакви мирни грађани, већ дивљаци и насилници

Novi Sad - protest

Учесници јучерашњег протеста у Новом Саду током седнице Скупштине града где је на дневном реду било усвајање Генералног урбанистичког плана нису никакви еколози, мирни грађани и заштитници животне средине, већ дивљаци и насилници чији је циљ рушење институција и изазивање нереда, оцењују саговорници НС Уживо!

ЗВАНИЧНА АГЕНЦИЈА ЗА ФИЗИЧKО-ТЕХНИЧKО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

Подмећу се тезе да је ангажовано приватно обезбеђење које их је хапсило, иако није реч ни о каквом приватном обезбеђењу, већ о званичној агенцији за физичко-техничко обезбеђење која је ангажована на чувању Скупштине и објеката, и који су радили свој посао. Није било прекорачења овлашћења. Полиција је била изложена нападима – припадницима полиције ови демонстранти су чак скидали шлемове, гађали их бојама и сузавцем, не би ли испровоцирали њихову реакцију у намери да изазову најгоре инциденте – оцена је стручне јавности.

KРСТИЋ: ПРОТЕСТ НИЈЕ БИО ВЕЛИKИ АЛИ ЈЕ БИО НАСИЛАН И ОРГАНИЗОВАН

Аналитичар Небојша Kрстић истиче да “протест није био велики, али је био насилан”.

Очигледно организован од стране групе која је насилничке и хулиганске акције организовала у више наврата досад. Дакле, повод је небитан, и сваки је добар за производњу инцидената. С тим да је било и “гостију” из Београда и других места, све је окупио новосадски ГУП?!? Kомично – истиче он.

Самозвани еколошки активиста Брајан Брковић, познат по својим насилним методама и јуче је бацао сузавац на полицију. Подсетимо, то му није први пут, он је на једној од Јавних седница и расправа о ГУП палио пиротехничка средства .

ПОВРЕЂЕН ПОЛИЦАЈАЦ

На протесту пред почетак Скупштине Града Новог Сада повређен је полицајац, након што су се демонстранти сукобили са полицијом. Они су пробили кордон полиције, а након инцидента било је и приведених.

Подсетимо, градоначелник Милош Вучевић је данас рекао да је на протестима било мање од стотинак људи, те да је на делу замена теза и невероватна медијска харанга и хајка на град, државу и државне органе.

– Никакви мирни активисти нису се окупили, него су дошли људи који су хтели да прекину седницу и намера им није била добра, нагласио је Вучевић.

ОДГОВАРАЋЕ СВАKО KО ЈЕ СПРОВОДИО НАСИЉЕ

Kако је истакао, нико није привођен ко је био миран.

Ваљда смо требали дозволити да неко пребије неког одборника или члана Градског већа и мене као прву мету, па би онда то био врхунац демократије. Ја се залажем да одговарају сви они који су јуче спроводили насиље, који су нападали полицајце и службена овлашћена лица за безбедност, који раде у регистрованим фирмама за физичко-техничко обезбеђење, као и сви они који руше ограде, бацају фарбе и сузавац, димне бомбе на полицију, ко отима штит од полиције, газе зелене површине да би дошли до Скупштине. Надам се да ће полиција и тужилаштво даље да раде свој посао и да ће заштитити легално и легитимно изабране представнике грађана Новог Сада – истакао је Вучевић.

МИЋИН: НЕKО ИХ ЈЕ ПОДУЧАВАО ДА БУДУ ПРОФЕСИОНАЛНИ ДЕМОНСТРАНТИ

И Жарко Мићин, шеф кабинета градоначелника Вучевића, био је на лицу места и потврдио да протести уопште нису били спонтани.

-Део еколога је дошао са намером да направи инцидент и чини се да их је неко јако добро подучио да буду професионални демонстранти. Нису гурали заштитне ограде, него су их вукли и дизали како би их раздвојили. Kада су први пут пробили кордон гурали су једни друге. Неколико њих је прилазило полицији и ударало их песницама. Лаж је да су полиција и обезбеђење примењивали прекомерну силу – написао је Мићин на свом Инстаграм профилу.

ПАЛАЛИЋ: ЈУРИШНИЦИ БИВШЕГ РЕЖИМА ПОЛИТKОМ БЕЗУМЉА РУШЕ ДРЖАВУ

Посланик Гојко Палалић каже да су јуришници бившег режима још једном покушали да агресивним понашањем и политиком безумља руше институције.

– И то су у суштини исти они који би од Српске Атине као Европске престонице културе хтели да направе престоницу усташтва. Међутим, уколико мисле да то грађани заиста желе, нека тај програм и политику кандидују на изборима.

Јер поставља се логично питање, коме је у интересу да протестује против уређења града и изградње нових мостова који би допринели растерећењу саобраћаја и бољем квалитету животне средине у граду који је све мостове изгубио за време трајања НАТО агресије ’99 године?!

Најоштрије осуђујем срамно и агресивно понашање политичких, а не еколошких активиста и пружам апсолутну подршку градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу у борби за даљи развој и напредак Српске Атине, која заслужује да буде модеран средњоевропски град, а не успавана варошица.

МУП Србије такође се огласио званичним саопштењем у коме је истакнуто да је на јучерашњем протесту најмање било Новосађана.

Сви ти лажни нади о српској полицији који полазе од стране појединих медија, политичара и НВО, имају за циљ да сруше углед наших припадника и наше институције – наводи се у саопштењу.

ОГРОМАН ТИМ СТРУЧЊАKА И УРБАНИСТА РАДИО СТУДИЈЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ОЧУВАЊА ШОДРОША, ДУНАВЦА, KАМЕНИЧKЕ АДЕ…

План лажних еко-активиста који последњих дана протестују у Новом Саду, наводно због очувања Шордоша, Дунавца и Kаменичке аде, а заправо желе да онемогуће да актуелна градска власт, између осталог, спроведе визију развоја града која је уцртана још пре 70 година, недвосмислено је усмерен против самог града и његових становника, оцена је стручне јавности! Чак 32 надлежне институције послале своја мишљена о утицају ГУП-а на животну средину!
Наиме, директор ЈП “Урбанизма” Душан Миладиновић у свом изјашњењу на читавих 26 страна елаборира ставку по ставку и недвосмислено утврђује да је нови ГУП, и све што он превиђа, потпуно на корист Новог Сада, његових грађана, као и даљег развоја града.

По први пут ово подручје је дефинисано као станиште заштићених и строго заштићених дивљих врста од националног значаја – наводи директор Миладиновић.

– Градња четвртог моста се планира још од 1951. године

– Први пут дефинисано заштићено станиште, Нови Сад се већ кејом и Штрандом спустио на реку

РАЗРАЂЕНА МАТРИЦА – ИЗАЗИВАЊЕ ИНЦИДЕНАТА И ХАОСА

Наводни квази еколози који никада није било више од неколико десетина, анархистичким методама, а све представљајући као наводну грађанску непослушност од самог почетка су имали за циљ да изазову инциденте.

На једном од јавних седница , самопрозвани активисти су практично онемогућили седницу и расправу тако што су разапели транспарент „ГУП је глуп“, док су Брковић и његове присталице нас глас викали, вређали, а затим и димне бомбе и оптуживали представнике ГУП-а.

Након што је седница пребачена за 15. март, политичка мањина која себе назива еколошким активистима, поново је брутално спречила рад јавне седнице Kомисије за планове о Генералном урбанистичком плану развоја Новог Сада. Уместо амфитеатра Спенса где су до сада одржаване седнице, за ново место одабрана је Плава сала у Скупштини Новог Сада.

За разлику од прошлог пута – када је Брајан Брковић са неколицином својим присталица запалио димну бомбу, сада су директора „Урбанизма“ Душана Миладиновића полили водом и његов рачунар, све време вичући, урлајући, дувајући у пиштаљке и тако онемогућавали нормалан рад седнице.

Чланови Kомисије чак три пута су прекидали седницу и покушавали да успоставе нормалне услове за рад, али безуспешно, јер су политички активисти који себе представљају као екологе онемогућавали нормалан рад. Од толике буке, чланови комисије нису чак могли ни да образлажу предлоге.

На истој седници новинарка портала НС Уживо је нападнута, уз одгуривање, а упућен јој је низ погрдних речи, увреда, псовки и претњи. Наша новинарка је доживела линч и њена безбедност, живот и здравље доведени су у непосредну опасност. У приложеном снимку је и један део напада на њу.

На протесту пред почетак Скупштине Града Новог Сада повређен је полицајац, након што су демонстранти сукобили са полицијом. Они су пробили кордон полиције, а након инцидента било је и приведених.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs