У анкети коју је спровео „Телеграф“, читаоци изабрали Сомбор за најлепши град у Србији

На питање „Kоји је најлепши град у Србији“, а поводом полемике на ту тему која се појавила на Редиту, победио је – Сомбор.

Од 2.366 пристиглих гласова, за Сомбор се одлучило 17,84 посто људи, а одмах за петама му је Нови Сад са 16,86 посто гласова. Београд је тек на трећем месту са 11,88 посто.

Занимљиво је да је Суботица, иако на четвртом месту, далеко иза Сомбора са 6,64 посто.

Можда је популарности Сомбора допринео и Никола Јокић, прослављени кошаркаш који је у њему рођен. Ипак, толики број гласова за Сомбор сигурно није без покрића – реч је о једном од заиста најлепших градова Србије, са прелепим шеталиштем, градском кућом и много зеленила, пише Телеграф.

Далеко од главних путева Сомбор није тако честа дестинација наших туриста, али когод да га је посетио, није се покајао.

Зеленило је симбол Сомбора, а у овом градићу постоји чак 121 килиметар дрвореда, за један више него што је укупна дужина свих улица у граду.

Сомбор има четири парка и две шумице, а укупан број стабала је 18.000.

Доминантна зграда је „Жупанија“ – некада Зграда Бачко-Бодрошке Жупаније. Ово здање није прекрасно само споља, док му се приближавате и посматрате га кроз млазеве воде централне фонтане, већ је могуће и најавити се, па и посетити унутрашњост здања.

Свечану салу краси слика „Битка код Сенте“ с краја 19. века и то је највеће уље на платну које можете да видите у Србији.

У питању је била важна битка против Турака, у којој је учествовало много Сомбораца, а на њој је приказан и аустријски принц Еуген Савојски на белом коњу.

Ипак, централно место заузима Градска кућа. То је место где је новембра 1918. и октобра 1944. године извршена примопредаја града између окупаторске и ослободилачке војске.

Сомборски музеј открива богати културни живот града с краја 19. века, а осим Градског музеја можете посетити и Музеј батинске битке који чува вредне предмете из времена Другог светског рата.

Али, овај град има и старијих здања, из 18. века, попут Грашалковићеве палате или старе католичке цркве. У Сомбору постоји и православни манастир.

У Сомбору су поникли и бројни сликари, а данас у овом граду постоји више галерија.

Након обиласка градских улица, галерија и музеја, ваљало би окусити и бачку кухињу, а ако сте расположени и за музику, Сомбор је познат по тамбурашима. Ако све то зачините и неким добрим вином, провод у Сомбору задовољиће сва чула.

Иначе, треба знати и да део територије града излази на обалу Дунава и то у делу који је познат као Специјални резерват природе Горње Подунавље. Постоји много ловачких и риболовачких удружења, као и могућности да запловите Дунавом, па и каналом ДТД.

М.Б.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs