У Апатину на Дан државности откривена спомен-плоча хероју са Паштрика

Otkrivanje spomen ploce

У оквиру свечаности поводом Дана државности, у Апатину је данас откривена спомен-плоча погинулом суграђанину Радету Ратку Вејину и то на Спортској хали, чиме је овај објекат понео његово име. Иницијатива за постављање спомен-плоче овом деветнаестом палом хероју са Паштрика, који је пре одласка у војску био перспективни кошаркаш, потекла је од бројних организација, удружења и грађана из Апатина.

Плочу су открили Радетови родитељи, Милка и Миле, генерал Божидар Делић и председница општине, Дубравка Кораћ. Овој свечаности присуствовали су и мајор Стеван Коњиковац, чланови породице Вејин, представници локалне самоуправе и одборници Скупштине општине, представници Војске Србије из Центра за обуку Сомбор, председник Удружења „Цар Душан Силни“ Владан Ранковић, учесници битака на Паштрику и Кошарама, као и бројни грађани.

Присутнима се обратила Дубравка Кораћ, која је истакла да је овај чин тек симболичан начин да се ода почаст људима који су погинули бранећи своју отаџбину.

-Раде је отишао као војник, несвестан да се неће вратити својим родитељима, али хоће нама као херој. Када је, пре две године, општина откупила кућу у којој је некада становала породица Ратка Вејина, остао је у њој уџбеник из историје за седми разред основне школе, на којој је писало његово име. Из ње је Ратко учио, несвестан да ће неколико година касније заслужити место на страницама књиге о историји овог народа, препуне страдања, али и часних и храбрих људи који су се борили за своју државу.

Додала је да Апатинци не заборављају жртву коју је овај младић поднео за свој народ и да му се на овај начин захваљују.

Осим председнице општине, на скупу се обратио и генерал Божидар Делић.

-Данас је Дан државности Републике Србије и свечан је у целој републици. Ми смо се овде окупили поводом једне, ипак не могу да кажем радосне и свечане ситуације, да испоштујемо нашег борца Радета Вејина. Сви који припадамо 549. бригади захвални смо локалној самоуправи што је испоштовала многобројне захтеве да овај објекат понесе име нашег борца. То је на најбољи могући начин исказивања поштовања према, не само свом суграђанину, него свим борцима који су од почетка деведесетих година па до 1999. бранили и Југославију од њеног распада. На Паштрику су гинули млади момци, војници који нису знали да ће постати борци, а постали су ратници. Чекало се 22 године да се Радету, а кроз његово име и свим његовим саборцима, ода поштовање – истакао је Делић.

Након откривања спомен-плоче, положено је цвеће и венци на споменике погинулим борцима одбрамбеног рата 1990-1999. године у Апатину и Пригревици.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије