У „Водици“ обележено 200 година указивања Богородице

Kula Damjan Miljanić

У Руском Крстуру, у Маријином светилишту „Водица“ јуче је обележено 200 година од првог указивања Богородице. Службу је водио крстурски епископ и духовни поглавар гркокатолика у Србији, Ђура Джуџар. Поред гостију из иностранства и многих верника, обележавању су присуствовали и представници локалне самоуправе. Дамјан Миљанић, председник општине Кула, нагласио је да је сарадња локалне власти са свим верским заједницама на највишем могућем нивоу, пре свега у погледу инфраструктуре:

„Ово је велики празник за Руски Крстур, као и за нашу општину. Као општина имамо веома добру сарадњу са црквеном општином у Руском Крстуру, са којом смо радили на неколико заједничких пројеката. Највећи пројекат јесте изградња комплекса, у вредности од готово милион еура, овде на „Водици“, са разним садржајима за вернике који долазе. Ја сам лично радостан што и у Руском Крстуру и у другим местима у нашој општини, цркве бивају реновиране и обнављане и граде се нови објекти, као што је Светосавски дом у Црвенки. Обнављају се православни храмови у Кули и Сивцу, као и римокатолички храмови, тако да морам рећи да сам заиста задовољан и то је веома добар знак за нашу општину и за нашу државу“.

Према предању, пре тачно 200 година, 1822. године, две девојке из Руског Крстура, Јелисавета Рамач и Јелена Виславски, виделе су Богородицу код бунара на овој локацији. Данас се овде окупљају верници како би се помолили.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs