У земљама ЕУ строжије казне за кривична дела из области екологије

Zagađenje

Европска унија је договорила строже казне за еколошка кривична дела, попут увоза инвазивних врста и загађења узрокованог бродовима.

Директива прецизније дефинише „еколошки злочин“ и додаје нове врсте еколошких кривичних дела. Такође усаглашава нивое казни за физичка лица и по први пут за правна лица у свим државама чланицама ЕУ, наведено је на сајту ЕУ.

Према новом споразуму, кривична дела која проузрокују смрт биће кажњива са 10 година затвора, док компаније ризикују новчане казне од три одсто или пет одсто свог годишњег промета.

Споразумом је такође повећан број кривичних дела која тренутно постоје у оквиру кривичног права ЕУ са девет на 18.
„Тиме се проширује и појашњава врста понашања која је забрањена јер штети животној средини. Нова кривична дела укључују трговину дрветом, која је главни узрок крчења шума у ​​неким деловима света, нелегално рециклирање загађујућих компоненти бродова и озбиљна кршења закона о хемикалијама“, наводи се у сапштењу.

Европски комесар за животну средину Виргинијус Синкевичијус изјавио је да су еколошки злочини у порасту.

“Данас смо постигли значајан споразум о новом закону против еколошких злочина. Ово је велика победа за животну средину и грађане, као и против организованог криминала“, рекао је он.

Еколошки криминал је једна од најпрофитабилнијих активности организованог криминала у свету и има велики утицај не само на животну средину већ и на здравље људи. Веома је уносан, али га је тешко открити, кривично гонити и казнити, додаје се у саопштењу.

Прва директива ЕУ о заштити животне средине кроз кривично право усвојена је 2008. године. Након евалуације 2019-2020, Европска комисија је закључила да је ефекат директиве био ограничен, због веома малог броја истражених случајева и изречених санкција.

Комисија је 15. децембра 2021. представила предлог за побољшање ефикасности директиве.

Споразум тек треба да потврде Европски савет и Европски парламент пре него што прође кроз формалну процедуру усвајања.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs