У ком својству Абразовић иде на самит Отвореног Балкана у Охриду?

Dritan Abrazovic

Црногорски премијер Дритан Абазовић изјавио је данас да на самит регионалне иницијативе Отворени Балкан у Охриду иде као гост, посматрач, али и да не би имао ништа против да се Црна Гора прикључи овој иницијативи, ако се испостави да је то добро за државу.

Прихватљиво му је, истиче, све што води већој регионалној сарадњи.

Абазовић је у Будви, уочи самита о демократији у југоисточној Европи рекао да је од пресудне важности да регион сарађује у учлањењу у Европску унију, наводећи да би на том путу требало да помажемо једни другима, пренела је агенција Мина.

„На том путу треба да помажемо једни другима. Дуго је регион трпео последице неодговорних политика, треба сада да кренемо другачије“, навео је Абазовић.

На питање како разуме поруку потпредседника владе Рашка Коњевића да не може нити сме преузети било какве обавезе у име државе, Абазовић је казао да је то “део тактике и договорених порука” које имају за циљ да погоде разне делове друштва.

Он је казао да такве изјаве не доживљава као неколегијалне, додајући да ће на састанку у Охриду бити европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

„Не идемо у Охрид да постанемо члан Отвореног Балкана. Идемо као посматрачи, размотрићемо шта је добро за земљу, ако се испостави да јесте добро немам ништа против да се прикључимо иницијативи“, рекао је Абазовић.

На питање да ли ће за прикључивање иницијативи Опен Балкан тражити подршку Демократског фронта, ако је не буде имао од својих коалиционих партнера, Абазовић је одговорио да му не треба никаква посебна подршка.

„Спољну политику води влада. Парламент може да користи своје механизме који су легални и легитимни“, казао је црногорски премијер.

Коментаришући дешавања у Украјини, црногорски премијер је истакао, да је то велики подсетник за државе Западног Балкана.

„Прошли смо кроз ратове, агресије. Знамо шта значе ратни злочини. Треба да заједнички радимо како бисмо допринели миру. То је наша обавеза“, казао је Абазовић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs