У Лондону пронађен најочуванији маузолеј из римског доба

Mozaik

Остаци римског маузолеја за који се верује да је најочуванија грађевина те врсте икада откривена у Великој Британији, откривени су на локацији у Лондону, саопштио је данас Музеј лондонске археологије (МОЛА).

Како се наводи, „невероватно ретко“ налазиште ископано је на градилишту Либерти оф Саутварк, недалеко од Бороу маркета и станице Лондон бриџ.

Маузолеј садржи два мозаика, један непосредно испод другог, који имају централни цвет окружен концентричним круговима.

Иако је гробница била скоро потпуно демонтирана вероватно током средњег века, постоје знаци да је то била велика грађевина, висока можда два спрата и да је вероватно саграђена да би је богатији Римљани користили као породичну гробницу.

На локацији нису пронађени ковчези или остаци сахране, али је откривено је више од 100 новчића, заједно са комадима метала, фрагментима грнчарије и црепа.

Подручје око маузолеја садржало је више од 80 предмета који су коришћени током римских сахрана, укључујући бакарне наруквице, стаклене перле, новчиће, грнчарију, па чак и коштани чешаљ.

Из МОЛА-е наводе да постоје планови да маузолеј буде јавно изложен.

У фебруару прошле године на истој локацији откривени су остаци највећих мозаика пронађених у Лондону у последњих 50 година, као и зидови и унутрашње подови.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs