У Меленцима код Зрењанина посађено 26.600 садница багрема

Sadnja Zrenjanin

ЈВП „Воде Војводине“ започело је данас своју велику јесењу акцију пошумљавања садњом 26.600 садница багрема на каналу ДТД, у насељу Меленци, код Зрењанина. Овом акцијом предузеће се прикључило акцији Министарства заштите животне средине „Србија сади“, с циљем да укаже на значај пошумљавања.

Садњи су присуствовали министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, који су симболично засадили по једну садницу багрема.

Захваливши се на позиву да учествује у једној овако значајној акцији и похваливши Министарство заштите животне средине које спроводи пошумљавање широм Србије, али и ЈВП „Воде Војводине“ што другу годину за редом учествује у томе, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је значај пошумљавања, поготово за Војводину, која је слабо пошумљена. „Изузетно је важно подизање свести о значају пошумљавања. Ова јесења акција добар је почетак да укажемо на потребу пошумљавања, те да се локалне самоуправе, па и сваки грађанин појединачно прикључи акцији“, рекла је министарка.
Секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Јокић изразила је своје задовољство што се ЈВП „Воде Војводине“ прикључило њиховој акцији „Србија сади“ и донирало 26.600 садница. „И у наредном периоду спроводићемо широм земље низ акција како бисмо допринели побољшању животне средине“, истакла је секретарка.

„Овај део Војводине, између Зрењанина и Кикинде, најслабије је пошумљен у целој Србији, једва један проценат и због тога је ова данашња акција изузетно важна“ рекао је секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић. Он је овом приликом истакао значај пошумљавања у борби против суше и за следећу годину најавио значајна улагања, око милијарду динара, у пошумљавање и претварање канала за одводњавање у двонаменске, дакле служиће и за одводњавање и за наводњавање.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић се захвалио министарствима што је и ЈВП „Воде Војводине“ укључено у ову значајну друштвено одговорну акцију. „У оквиру те акције ЈВП „Воде Војводине“ први пут учествује у подизању пољозаштитних и ветрозаштитних појасева како бисмо се и на овај начин борили против суше и утицаја ветра на исушивање земљишта“ рекао је Кружевић. Он је напоменуо да ће предузеће ове године посадити рекордан број садница, чак дупло више у односу на прошлу годину и позвао све локалне самоуправе и удружења грађана да се јаве да им предузеће ЈВП „Воде Војводине“ донира саднице из своја два расадника.

Ово јесење пошумљавање наставак је једне од најзначајнијих акција ЈВП „Воде Војводине“, која је започета прошле године, а подразумева пошумљавање обала канала Хидросистема ДТД.

Током пролећа већ је засађено око 150.000 садница багрема, врбе, тополе и бреста. План за ову годину је 200.000 садница на 150 хектара

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs