У Нишу почела кампања о повећању безбедности у саобраћају

Kola

У Нишу је почела кампања “Успори! Живот те чека!” о повећању безбедности у саобраћају, која има за циљ да скрене пажњу возачима, поготово младим, о значају безбедне и сигурне вожње.

Пребрза вожња један је од главних узрока због којих се дешавају саобраћајне несреће, често и са фаталним исходом, изјавио је в.д директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

Како је навео, бројке показују да је у Нишу само у прошлој години живот изгубио двадесет један возач и још више пешака. Више од трећине страдалих у свим саобраћајним несрећама у Нишу су пешаци, а само за претходних пет година живот је изгубило 27 пешака, додао је.

“У задњих пет година њих 27 изгубило је живот…Они чине преко трећину свих страдалих.. то је повезано са брзином којом се крећу возила, зато сви возачи морају да поштују прописе и возе прилагођеном брзином,” истакао је Стаматовић на трибини за младе у Ректорату Нишког универзитета.

Из Агенције за безбедност саобраћаја, чији су представници боравили у Нишу у склопу кампање “Успори, живот те чека“, скрећу пажњу да возачи не смеју превише да се ослањају на возило, ма како квалитетно било.

„Једна од највећих предрасуда која влада међу возачима јесте да моје возило кочи у месту, што није тачно. Возилу при брзини од 50км/х треба 28м да се заустави…Ниједно возило не кочи у месту,” упозорио је Стаматовић.

Млади све брже возе, зато што нису свесни последица, истакла је Ема Николић из студентског парламента Грађевинско архитектонског факултета и додала да је због тога неопходно стално причати о тим последицама, како би се проширила свест о томе.

Студент Михаило Милутиновић признаје да је његово знање и искуство у саобраћају релативно мало, али да се труди да га свакодневно унапреди.

“Имам пробну дозволу па се трудим да поштујем што више правила у саобраћају, јер бих због било ког прекршаја остао без дозволе,” додао је.

Кампања “Успори, живот те чека“ кренула је из Ниша а биће реализована у пет градова у Србији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs