У Петровцу на Млави и делу Жагубице ванредна ситуација због обимних падавина

Poplava

У општини Петровац на Млави, због великих падавина ноћас и јутрос, проглашена је ванредна ситуација. Тамо је само јутрос од пет до седам сати пало око 120 литара кише по метру квадратном што је довело до запуњености кишне канализације и изливања воде. У јутарњим сатима у појединим деловима града вода је досезала до половине врата аутомобила, што се може видети на снимцима који круже друштвеним мрежама.

„Ванредна ситуација је превасходно проглашена како би се омогућило ангажовање неопходне механизације која ће учествовати на отклањању опасности и поправљању оштећене инфраструктуре“, рекла је новинарима Христина Ђорђевић, шефица кабинета председника општине Петровац на Млави.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Она је оценила да је због великих падавина у целој општини дошло до пораста нивоа воде у рекама првог и другог реда, као и у њиховим бујичним притокама и потоцима, а дошло је и до појаве подземних вода.

„Ми смо у сталном контакту са грађанима и обавештени смо да су имали проблема са подземним водама, да је негде и путна инфраструктура нарушена. Најкритичније је у селу Лесковац где је поплављен највећи број домаћинстава, затим у селу Шетоње. Најважније је да нема повређених. У Рановцу, Витовници и Мелници нису поплављене куће већ су се излиле у њиве бујичне реке Витовничка и Стамничка, у које се сливају бујични потоци. У Петровцу имамо пријаву да је вода ушла у подруме“, казала је Ђорђевић.

Још увек нема информација колико је тачно домаћинстава и ораница поплављено јер тек следи процена. Чланови Штаба за ванредне ситуације и председници месних заједница су на терену како би се што пре утврдила штета и почело са отклањањем последица. Они су упутили молбу грађанима да штабу пријаве уколико су им домаћинства или оранице оштећени поплавом.

Ванредна ситуација проглашена је и на делу територије општине Жагубица за насеља Рибаре, Осаница, Крепољин, Сиге, Милановац, Крупаја, Близнак, Медвеђица и Брезница.

У десетак стамбених објеката ушла је вода,а највише је страдала инфраструктура, атарски и локални путеви у селима у којима је проглашена ванредна ситуација.

У Жагубици је формирана комисија за процену штете, а надају се помоћи државе у санирању.

Тренутно је на снази измена режима саобраћаја на деоници Крупаја – Крепољин и Петровац на Млави – Крепољин.

Дошло је и до одрона на неколико места на путу Крепољин – Деспотовац у насељу Милановац.

Саобраћај се одвија успорено, на више места једном коловозном траком. Екипе су на терену и раде на рашчишћавању, саопштили су из ЈП „Путеви Србије”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs