У плану обнова синагоге у Апатину

Sinagoga Apatin

Општина Апатин покренула је иницијативу за обнову синагоге у овом граду, коју је представила и у Београду. Реч је о једној од свега четири преостале јеврејске богомоље у Војводини и једине која још увек није реконструисана.

Том приликом, Клара Сентђерђи из одељења за културу Амбасаде Мађарске у Београду навела је да се ради о “малом, али историјски и архитектонски изузетно значајном објекту”, те указала на лоше стање у коме се синагога из 19. века данас налази, наведено је на сајту Општине.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ истакла је да је локална самоуправа посвећена очувању мултикултуралног наслеђа Апатина.

– Веома важан аспект тог наслеђа је реконструкција синагоге и наша жеља да јој удахнемо нови живот као месту културе и историјског сећања – рекла је она.

Кораћева је објаснила да је прва процена да је за откуп и грађевинску реконструкцију потребан износ од 200.000 ЕУР, а да ће средства бити прикупљана путем донација.

Она је такође додала да се у Апатину налази и изузетно вредан “стенвеј” клавир из 1912. године, који је некада био у власништву композитора Пала Абрахама, рођеног Апатинца, те да је идеја да се овај инструмент такође рестаурира и смести у простор синагоге.

Присутне је укључењем из Шпаније поздравио и познати пијаниста Иштван Секељ, иначе потомак Пала Абрахама, који је подржао иницијативу за обнову синагоге.

Догађај је завршен извођењем најпознатијих арија из оперета Пала Абрахама и отварањем изложбе о јеврејском наслеђу Апатина, која ће наредних дана бити изложена у галерији Јеврејског културног центра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs