У последњих 20 година поновно израсла шума величине Француске, кажу подаци Светске организације за заштиту природе

У последњих 20 година природно је поновно израсло подручје шуме величине Француске, показала је студија.

Обновљене шуме имају потенцијал да упију еквивалент од 5,9 гигатона угљен диоксида, што је више од годишње емисије у САД-у, кажу стручњаци. Тим Светске организације за заштиту природе (WWF) је за израду мапе обновљених шума користио сателитске податке, пише BBC.

Обнова шума укључује обнављање природног шумског земљишта уз мало интервенција (ограђивање стоке, уклањање инвазивних биљака, садње новог дрвећа) или без икаквих интервенција.

Вилијам Болдвин-Kантело из WWF-а каже да је обнова шума често “јефтинија, богатија угљеником и боља за биолошку разноликост од активно засађених шума”. Ипак, упозорава да се обнова шума не може узимати здраво за готово: “Да бисмо избегли опасне климатске промене, морамо да учинимо две ствари: да зауставимо крчење шума и обновимо природне шуме”.

Kрчење шума још увек “узима” милионе хектара сваке године, а то је знатно веће подручје него што се обнови, додао је он. Да би се искористио потенцијал шума као решења за климатске промене, потребна је подршка обнављању шума али и одлучнија борба против дефорестације, додао је Болдвин-Kантело.

Шуме у Бразилу дају нам разлог за наду, са површином отприлике величине Холандије која је од 2000. године израсла поновно, наводи се у студији. У тајгама северне Монголије се 1,2 милиона хектара шуме обновило у последњих 20 година, а регенерације има и у централној Африци и Kанади.

Али истраживачи упозоравају да се шуме широм света суочавају са “озбиљним претњама”.

Упркос “охрабрујућим знакцима” регистрованим у шумама у Бразилу, крчење шума је такво да шумско подручје мора више него да се удвостручи да би се достигао минимални праг очувања, наводе стручњаци WWF-а.

Један од најједноставнијих начина уклањања угљен диоксида из ваздуха је садња дрвећа. Научници међутим упозоравају да је потребно засадити одговарајуће дрвеће на одговарајуће место да би се постигли најбољи ефекти.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије