У Русији „пао“ сарадник Радоја Звицера: Велико хапшење у Санкт Петербургу

Zvicer

Сарадник Радоја Звицера, држављанин Холандије Рамазан Кескин, ухапшен је у Санкт Петербургу. Он је осумњичен за везе са црногорским „кавачким кланом“ и прање новца за ту криминалну организацију.

Према писању руских медија, Кескин је осумњичен за стварање међународне криминалне организуације и за њим је била расписана потерница на захтев Немачке. Представници суда у Санкт Петербургу рекли су да немачке власти наводног шефа криминалне групе оптужују за прање новца за разне картеле, међу којима је и црногорски „кавачки клан“.

За свој рад, Кескинови саучесници добијали су од 4 до 6,5 одсто износа трансфера. Већина злочина почињена је у Холандији. Одатле је новац изношен у готовини или преко Немачке слат трансфером у Турску, Русију, Колумбију, Парагвај и друге земље, пишу медији.

Кескин је повезан са „кавчанима“, организацијом на чијем је челу Радоје Звицер. Истиче се да је Звицер нападнут у Кијеву 2020. године, а причало се да је на њега покушан атентат у Панами прошле године, пренели су медији.

Према подацима агенција за спровођење закона у Немачкој, од 2017. године до 2020. године Кескинови саучесници су опрали више од 12 милиона евра.

Мења државе и идентитете

У Немачкој је расписан европски налог за хапшење. Кескин, који је и турски држављанин, ухапшен је на железничкој станици у Санкт Петербургу. Кескинови адвокати тражили су да буде пуштен уз кауцију од милион рубаља. Они су тврдили да радње описане у захтеву за екстрадицију не потпадају под неко кривично дело предвиђено Кривичним закоником Руске Федерације.

Притвор је одређен до средине новембра, док се не реши питање екстрадиције.

Српска, али и црногорска полиција расписале су међународну потерницу за Радојем Звицером,вођом „кавачког клана“, кога терете за стварање криминалне организације, као и за друга тешка кривична дела, међу којима су и многобројне ликвидације ривала. Последња у низу било је убиство Јована Вукотића, неприкосновеног вође „шкаљарског клана“, у Истанбулу.

Србија потражује Звицера од априла 2021. године, а Црна Гора од маја. Вођа „кавчана“ избегао је хапшење у Црној Гори у последњем тренутку, а верује се да му је неко јавио шта му се спрема. Сумња се да се он скрива у Латинској Америци под лажним именом, али и то није апсолутно сигурно, јер често мења дестинације, идентитете и државе у којима борави.

Верује се, према оперативним сазнањима из безбедносних структура, да је Звицер у време убиства свог највећег ривала Јована Вукотића 8. септембра боравио у Истанбулу, али је одмах прешао у Иран.

Турска полиција, да подсетимо, убрзо је ухапсила осумњичене за убиство Вукотића међу којима су и тројица високопозиционираних припадника „кавчана“ и то Звицеров рођак Радоје Живковић, Никшићанин Здравко Перуновић и Милан Вујотић који је углавном предводио „кавачке огранке“ у иностранству који су се бавили испоставом великих количина кокаина, као што је то било у Словенији. Претпоставља се и да су у Турској они били ти којима се кокаин достављао, а да су га отпремали преко Турске у Европу.

Лажна вест о убиству у Панами

Појавила се била и незванична информација да је вођа „кавачког клана“ убијен или рањен у Панами. Касније је ипак та вест демантована и у обрачунима у Панами дефинитивно није убијен Звицер.

Многи чак и не верују да је Звицер тада био уопште у Панами. Према неким оперативним подацима, сумња се да се из Ирана упутио у Абу Даби и Дубаи, али ретко ко верује да је одатле заиста стигао до Панаме. Дезинформација о Звицеровој ликвидацији пуштена је, према неким спекулацијама, како би га појединци из служби упозорили да је локација на којој се крије откривена и да мора да је мења, што је он наводно и учинио.

Звучи готово немогуће да обавештајне службе не знају где се налазе толико битне особе из криминалних организација. Ситуација у којој се налази Звицер није живот, него скривање. Вођа „кавчана“ је вероватно сваких месец дана морао да мења пребивалиште, идентитет и личну документацију. Када би осетио или сазнао да му се приближавају, наставио би даље.

За Звицера се везује мит да га је немогуће убити, јер је увек успевао да се извуче из незгодних ситуација. Немогуће га је, по свему судећи, ни ухапсити.

Звицер је, како су писали медији, уточиште једно време проналазио у Албанији, али и у Приштини. Ипак, најпознатија локација на којој је боравио је Кијев. У мају 2020. године на Звицера је у Украјини супарничка екипа покушала атентат, а живот му је тада спасла супруга Тамара, која је запуцала на нападаче и отерала их.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs