У Руском Крстуру одржан Фестивал русинске културе „Црвена ружа“

U Ruskom Krsturu održan Festival rusinske kulture „Crvena ruža“

Општина Кула организовала је током викенда низ манифестација, а једна од њих је и 62. по реду Фестивал русинске културе „Црвена ружа“, у Руском Крстуру,
Фестивал су отворили посебна саветница председнице Владе и министарке за културу са задужењем за заштиту и унапређивање права у култури националних мањина, Алма Ризмановић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић и председник Националног савета Русина, Јоаким Рац. Они су похвалили традицију неговања културе, као и самог фестивала и нагласили су да то није само Фестивал русинске културе, већ да је сама манифестација, а самим тим и Руски Крстур, центар који посебно негује културу таквим дешавањима.
У првом делу „Црвеног пупољка“ изведено је десет нових композиција за децу у пратњи дечијег хора „Шкорванчки“, које је за фестивал припремила музичка руководитељка Лидија Пашо, а аранжмане за нове композиције је написао Мирослав Пап. Жири у саставу Тања Орсаг, Анамарија Рехак и Наталија Зазуљак, доделио је три награде за композицију и једну награду за текст. Награду за најбољи текст је добила Танита Ходак за песму „Брацик“, а њена композиција за песму „Јешеньскибриґи“ је заслужила трећу награду. Другу награду је жири доделио песми „Дзецински памятки“ коју је компоновао Доријан Чизмар. Награду за најбољу композицију овогодишњег Пупољка, добила је Весна Међеши за композицију „Мамовапомоцнїица“.
Прво фестивалско вече наставило се такмичарским делом, где се бирала најбоља композиција у забавном духу. Награду за најбољу композицију добио је Оґњен Здравковић за песму „Бриґи вельки, бриґи малиˮ коју је извела Сања Дивљаковић, а она је за исту песму добила и награду за најбољу интерпретацију, док је награда за најбољи текст додељена Дориану Чизмар, за песму „Златни ноциˮ.
У првом делу „Црвене руже“ публици је било представљено осам нових композиција у забавном духу, у извођењу младих певача из Руског Крстура, Куцуре и Новог Сада. Осим награђених, на фестивалу су наступали и Ивана Чордаш, Клара Катрина, Корнелија Будински, затим Александар Планкош, Мирослав Малацко и Сашо Паљенкаш, као и Танита Ходак. Певаче је пратио фестивалски оркестар под руководством Мирослава Папа, а у две нумере на клавиру их је пратио Михајло Рацпети. Интерпретације песама је оцењивао жири у саставу Хеленка Харвиљчак, Михал Барна и Јасмина Ђурањин. Кроз музички програм, публику су водили Андреј Орос и Адријана Нађ Барна.
После такмичарског дела „Црвене руже“, одржано је Музичко вече „Јулијан Рамач Чамо“ са десет породичних дуета, некадашњих добитника награда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs