У Руском Крстуру одржан јубиларни 60. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“

Највећи фестивал русинске културе, “Црвена ружа” у Руском Крстуру, 60. пут почела је у петак поподневном манифестацијом “Црвени пупољак”, на којој су најмлађи показали свој таленат и вештине у песми и плесу, а наставила се концертом “Одјеци равнице”.

Суботњи програм био је резервисан за такмичење за најлепши девојачки и момачки глас, најлепшу композицију и најбољи наступ, а цео програм се одржао у Дому културе у Руском Крстуру. Награду за најбољи глас и корпу са црвеним ружама освојила је Дарина Михњак из Куцуре, а за целокупан наступ награђена је Александра Русковски из Руског Крстура. 

Друге фестивалске вечери, на почетку програма, присутне је поздравио председник општине Кула Дамјан Миљанић, а присутна је била и државна секретарка Олена Папуга и председник Националног савета Русина Борислав Сакач. 

На истом месту, у недељу, последњег дана Фестивала, одржао се Ревијални део Фестивала на којем су посетиоци имали прилику да чују ретроспективу народних композиција са досадашњих 60 Црвених ружа, а програм је отворила Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права.

Кроз три дана фестивала отворена је Музејска збирка у школском објекту “Замак” где су посетиоци имали прилику да виде и фотографије аутора Петра Дешића под називом “Русинске девојке”, а у холу Дома културе и фотографије са досадашњих 60 “Црвених ружа”.

Организатор Фестивала је Дом културе Руски Крстур уз финанскијску подршку општине Кула, Националног савета Русина, Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs