У Сомбору бесплатно тестирање на антитела, заинтересованост велика

Kovid

Од пре неколико дана, Завод за јавно здравље у Сомбору спроводи бесплатна тестирања на антитела за грађане који су вакцинисани или прележали корона вирус, а који упут за тестирање добијају од изабраног лекара. У сомборском Дому здравља кажу да је заинтересованост све већа, будући да су до пре неколико дана грађани плаћали овај тест на лични захтев.
Према подацима Завода за јавно здравље, око 1.100 грађана је инфицирано вирусом Ковид-19 у Западнобачком округу, ревакцинисано је 64.795 грађана, док је трећу дозу примило 14.425 људи.
Трећу дозу вакцине против вируса Ковид-19 дневно, на вакциналном пункту у Сомбору, прими око 250 грађана, док је обухват првом и другом дозом до 50.
Упутом од лекара опште праксе или ковид лекара, долази се код нас у микробиолошку лабораторију, где се бесплатно обавља тестирање крви на антитела корона вируса. То је од пре пар дана бесплатно, а до тада се плаћало на лични захтев, каже др Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Сомбору.

Осигураници РФЗО се сами јавлаљу код изабраног лекара у складу са препоруком, а и сами лекари упућују на тестирање особе код којих претпостављају да није дошло до потпуног имуног одговора. Што се тиче вакцине за грип, тренутно рапсолажемо са 2.500 доза тровалентне вакцине за сезону 2021/2022. а вакцине су расподељене по изабраним докторима и намење су особама од 18 до 65 година, додаје др Здравко Хлодик, коориднатор масовне имунизације у Сомбору.
Број заражених у Западнобачком округу расте, а препоручене мере се у затвореним објектима углавном поштују.
У Сомбору имамо највише оболелих, 523 особе, затим Кула са 296 активних, Оџаци са 198 и Апатин 151 оболео, напомиње др Цветић.

Што се тиче Ковид амбуланте, примећен је пораст броја инфицираних особа, па је тако у току протекле недеље од 520 тестираних особа било 255 позитивних, додаје др Хлодик.
На Ковид одељењу сомборске Опште болнице лечи се 29 пацијената, од којих је један на механичкој вентилацији. У болници наводе да већина хоспитализованих нису вакцинисани и да имају тежу клиничку слику.
В.М.С.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије