У Сомбору одржана промоција књиге „Милан Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“

Promocija knjige

У оквиру прославе јубилеја 55 година постојања и рада Галерије „Милан Коњовић“, у Великој скупштинској сали зграде Жупаније одржана је свечана промоција књиге „Милан Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“ ауторке Ирме Ланг.

Књигу су представили рецензент др Јасна Јованов, др Саша Радојчић, као и сама ауторка, а неколико одломака из књиге публици је дочарао глумац  Нинослав Ђорђевић.

„Милан Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“ чине забелешке из дневника које је ауторка као дугогодишња директорка Галерије водила од 1983. до 1993. године, током последњих десет година маестровог живота. Књига обухвата  девет рукописа и свесака који су испуњени запажањима и подацима о уметнику, мотивима, контактима које је одржавао и његовим изјавама, па и коментарима о сопственим сликама.

Током промоције, ауторка Ирма Ланг је истакла да је ово дело чува драгоцена сведочења о уметности, људима, местима, о животу која вечито говоре о једној комплетној и комплексној личности, великом уметнику, о посвећенику и заљубљенику у живот.

Др Јасна Јованов нагласила је да је захваљујући професионалној одговорности Ирме Ланг ова књига сачувала један део Коњовићеве личности који је измицао источичарима уметности који су гледали сликара са стране и писали о њему, а др Саша Радојчић рекао је да је за стил ових записа важно што је ауторка успела да себе и своју улогу у дневничким записима остави по страни како би што више простора остало за уметника и његове речи.

Издавач књиге је Галерија „Милан Коњовић“, уз покровитељство Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Града Сомбора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.