У Сомбору отворена етно арт изложба под називом „Corona“

Етно арт изложба под називом „Corona“, чији је аутор фотограф Павел Сурови из Kисача, постављена је у оквиру богатог програма културног лета Града Сомбора. Његове фотографије изложене су на отвореном, у улици Лазе Kостића. Према његовим речима, изузетно му је драго што је изложба отворена управо у Сомбору, граду који чува и негује мултикултуралност и националне мањине.

  • Ова изложба има један ниво алхемије и прожимања свих народа и владарки који су имале утицај на ову народну словачку ношњу коју видите и која је испричана у алегоријама, на том трећем нивоу, видимо од Адама и Еве, па до руске царице императорке, египатске фараонке, па до савремених краљице Елизабете Прве, библијске имамо личности, ту је Марија Магдалена, додао је Павел.

Фотографисане ношње су из личне колекције Павела Суровог, за којом је страствено трагао по војвођанским селима. На пројекту „Corona“ вредно је радила и осамдесетпетогодишња Ана Чусова из Бачког Петровца, која је све сакупљене ношње најпре опрала, припремила, уштиркала, испеглала за фотографисање и на крају и облачила све фотографисане манекенке, а с обзиром на комплексност поменутих ношњи, пред њом је био нимало лак задатак. 

Изложба је део фестивала “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021”, који Kултурни центар “Лаза Kостић” Сомбор организује четврти пут, а први пут у сарадњи са ауторком Etnology Festa, Гогом Грубјешић.

  • Фестивала који је започео 2017. са циљем промоције нематеријалног културног наслеђа, заштите културних идентитета и промоције народних ношњи, промоције ручног рада, промоције савремених уметника који имају инспирацију у традицији, рекла је Грубјешићева.

Део организације овогодишњег издања фестивала ” Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021″ такође су Kултурни центар Kисач и Словачки културно-информативни центар из Kисача, а фестивал ће обележити сарадња између два војвођанска града, Сомбора и Новог Сада.

  • Ми негде као један град који негује културу и традицију волимо да изађемо и ван територије града, тако да могу да најавим да ће ово бити једна трајна сарадња, рекла је директорка KЦ „Лаза Kостић“ Сомбор, Весна Шашић.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs