У Србији ниче јединствен кампус за научнике, истраживаче и професоре: Влада Србије усвојила кључну одлуку за „Био4“

Vlada Srbije

Влада Србије донела је на седници Одлуку о оснивању привредног друштва „Био4“ ДОО Београд – платформу која ће окупљати истраживаче, професоре и експерте из различитих области природних наука.

– „Био4 кампус“ обухватиће шест факултета, девет научно-истраживачких и развојних института и научно-технолошки парк као подршку развоју стартап екосистема, као и компаније из биофарм области – саопштено је из Владе.

Планирано је да овакав екосистем представља јединствени центар у ширем региону по мултидисциплинарности који ће привући и истраживаче из других области, као на пример машинства, економије, филозофије, социологије и друго.

Кампус ће бити прилика за домаће истраживаче, али и за повратак наших стручњака из дијаспоре. Овакво окружење има за циљ и да делимично спречи одлазак стручњака из земље, као и да привуче истраживаче из целог света.

Јединствен мултидисциплинарни пројекат

БИО4 кампус, који скраћено представља четри кључне области: биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет, јединствен је мултидисциплинарни пројекат у ширем региону. Планирано је да се у њему налазе научне институције и факултети.
Дугорочно, овако креиран екосистем, кроз развој домаћих иновација, треба значајно да допринесе економији Србије кроз отварање стартап компанија, иновација, запошљавања људи из академије у приватном сектору и привлачење капитала за потребе развоја друштва базираног на знању.

На седници је усвојена и Уредба о поступку припреме нацрта плана развоја Републике Србије, која прописује успостављање институционалног оквира и организационе структуре коју чине: управљачко тело, стручна група и посебне стручне групе.

У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, чланови Владе усвојили су Уредбу о измени уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте, која ће важити до 31. јула ове године.

На седници је усвојена и Уредба о проглашењу предела изузетних одлика „Планине Цер“ на којој је забележено 413 биљних таксона, од којих 131 врста имају национални и међународни значај, 29 врста дрвећа, од чега је 12 са списка реликтних, ендемичних, ретких и угрожених, седам врста водоземаца, од којих је шест врста строго заштићено и осам врста гмизаваца од којих су четири врсте строго заштићене на основу националног.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs