У Србији од јануара 2022. године потпуна дигитализација рада државне ревизије

revizija

Државна ревизорска институција (ДРИ) Србије представила је данас систем за аутоматизовано дигитално спровођење и праћење поступака ревизије трошења новца буџетских корисника који ће бити у примени од јануара 2022. године.

Овим системом који је део пројекта “Платформа за одговорно управљање јавним финансијама”, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске, ДРИ ће постати први државни орган у Србији који ће дигитализовати процес рада од почетка до краја.

Председник ДРИ Душко Пејовић изјавио је на конференцији за новинаре да се на овај начин јача механизам контроле трошења државног новца, што је и основна функција ове институције.

– Циљ увођења овог система је унапређење квалитета поступака ревизије, као и њихово убрзање. У току је завршна фаза у изради софтвера која се спроводи кроз обуку ревизора и финално тестирање и уређивање система. Државни ревизори ће у наредном периоду моћи да виде које су функционалности система, да стекну основе рада на њему и да дају своје коментаре и сугестије – рекао је Пејовић.

Према његовим речима нови систем ће олакшати најпре планирање, односно доношење годишњег програма саме ревизије.

– Имаћемо базу свих субјеката ревизије којих је скоро 11.000, као и базу неправилности, препорука, пријава и ефеката ревизије. Применом овог софтвера биће стандардизован ревизорски поступак, јер ће државни ревизори користити јединствени образац, а преглед саме ревизије ће бити јаснији – објаснио је председник ДРИ.

Пејовић је додао и да ће ДРИ у наредном петогодишњем периоду настојати да повећа број ревизора и и субјеката ревизије, али и да припреми приручника за мерење утицаја ревизорских препорука на управљање јавним средствима.

Стална представница УНДП-а у Србији Франсис Пикап истакла је да је ДРИ кључна институција за откривање неправилности у финансијама земље.

– Транспарентност и одговорност у јавном сектору су једне од најважнијих ствари. Начин на који Србија управља својим јавним финсијама повезан је и са испуњавањем захтева за приступање ЕУ – навела је Пикап.

Нагласила је да и грађани имају право да очекују да се јавним финсијама управља на одговарајући начин, јер порези које плаћају треба да доведу до ефикасних и квалитетних услуга.

Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић казао је да је Канцеларија израдила системски софтвер који ће помоћи ДРИ у дигиталној транформацији.

– Ово што ради ДРИ је прави пример како једна државна институција треба да трансформише свој рад. Постојање дигиталног система значајно доприноси пре свега раду ревизора, у смислу припреме и самог спровођења поступка, да су им на клик доступни различити извештаји – изјавио је Јовановић.

Он је истакао да ће подаци новог система бити доступни не само ревизорима, већ и грађанима уколико буду постављени на портал отворених података.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије