У Србији постоје десетине еколошких бомби, а држава започела тотално чишћење!

индустријски отпад

У нашој земљи је било око 90 локација на којима се налази опасан индустријски отпад, али су у међувремену неке од њих очишћене.

Међутим, држава је започела потпуно уклањање овог отпада, који се најчешће налази у разним предузећима у стечају или реструктурирању.

– Историјски отпад је заправо индустријски отпад који је настао у разним предузећима у стечају или реструктурирању, у највећем проценту током двехиљадитих година, и који је од тада непрописно ускладиштен на местима која нису одговарајућа за складиштење. Највећи проблем представља амбалажа у којој такав отпад већ годинама стоји, а која с временом кородира и пуца, па често долази до изливања отпада у животну средину, јер је доста оваквог отпада у течном стању – наглашавају у Министарству заштите животне средине.

– Циљ државе је да уклони сав историјски отпад на својој територији до нултог стања животне средине. По први пут се чисте комплетне локације, а не парцијално, како се радило до сада. Такав отпад је неопходно хитно збринути, јер негативно утиче на све аспекте животне средине, угрожава земљиште, ваздух и воду, а приликом акцидената који су могући на таквим локацијама, на пример пожара, негативан утицај не би био само локалног карактера – објашњавају у Министарству.
Министарство заштите животне средине је у обавези да такав отпад збрине у складу са законом, односно да ангажује оператера који може да изврши коначно збрињавање или извоз таквог отпада.

На тај начин не само да се штити животна средина, већ се опасне и контаминиране локације претварају у локације погодне за инвестиције и покретање нових предузећа.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је недавно посетила просторије ХИНС-а у Новом Саду где се налази око 200 тона историјског отпада.
Наставићемо, уз надзор инспекције, да чистимо локације широм Србије, и тиме ћемо затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду. Ово је важан посао за будућност, а држава је по први пут одлучна да уклони сав тај отпад до нултог стања, што је и један од приоритета министарства које водим – поручила је министарка Вујовић.
Иначе, чишћење опасног отпада је обавеза коју имамо и уочи приступања Србије ЕУ.

– Текући опасан отпад је обавеза генератора, који мора да га збрине. Историјски опасан отпад је обавеза државе. Држава је одлучна да сав отпад збрине са тих локација и то је приоритет Министарства заштите животне средине, чиме ће се затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду, док ће се текући опасан отпад још строже контролосати у циљу заштите животне средине и здравља грађана, као и наших обавеза према поглављу 27 у приступању ЕУ – нагласили су из Министарства заштите животне средине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.