У Србији стабилно снабдевање гасом и довољне залихе

Дневник (Филип Бакић)

Тржиште гаса у Србији у овом тренутку је стабилно и снабдевено довољним количинама па скок цена у Европи неће утицати на сабилност снабдевања овим енергентом у нашој земљи, рекао је данас помоћник министарке рударства и енергетике Раша Којчић.

„Тржиште гаса у Србији је стабилно, обезбеђене су довољне количине овог енергента и у подземном складишту Банатски двор. У току су преговори Србијагаса и руског партнера Гаспрома о новом, дугорочном уговору којим ће се обезбедити стабилно снабдевање природним гасом и у наредном периоду“, изјавио је Којчић.

Он је рекао да је на скок цена на европском тржишту утицало неколико фактора.

Навео је да је зима дуго трајала, да је било кварова на гасоводима којима се овај енергент допрема из Русије у западну Европу, због чега су складишта гаса у европским државама била готово празна, али да се то неће одразити на стабилност снабдевања у Србији.

„Постпандемијска криза је довела до раста цена гаса на европском и светском тржишту, као и проблеми са испоруком из Русије ка европским земљама. Осим тога, на раст цена ће утицати и повећана потражња Кине, која жели да обезбеди додатне количине гаса за своју привреду“, објаснио је Којчић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије