У Србију стижу паметна бројила: Грешке ће бити минималне, рачуни ће се брже издавати и неће бити крађе струје!

Brojilo

Директор Пословног система “Електродистрибуције Србије” Саша Стефановић каже да ће са новим бројилима грешке бити сведене на минимум, као и да ће моћи превентивно да делују и спрече неовлашћену потрошњу. Поред тога, вршиће и даљинско управљање потрошњом и по потреби искључење мерног места.

Стефановић истиче да ће новим пројектом сви потрошачи имати једновремено, правовремено, брзо и ефикасно очитавање електричне енергије, као и да ће комплетни подаци аутоматски бити убацивани у софтвер за обраду података и издавање рачуна.

-Дакле, грешке ће бити смањене на минимум или их надамо се неће ни бити. Све оно што је човек могао да погреши приликом очитавања или приликом уношења података – те грешке и рекламације биће елиминисане. Имаћемо један квалитетнији и брже издат рачун -поручује Стефановић.

Потрошаћи ће имати увид у потрошњу

Истиче да ће поред тога потрошачи имати и увид у своју потрошњу – моћи ће да знају квалитет испоручене електричне енергије и моћи ће да утичу на своју потрошњу тиме што ће знати колико у неком тренутку троше.

Указао је да смо на почетку тог процеса, као и да је у овом тренутку једино потписан уговор о кредиту за софтвер и друге потребне уређаје.

-Створени су предуслови за припрему техничке документације и за расписивање јавне набавке, пре свега за избор консултанта, а затим и за избор испоручиоца опреме -навео је Стефановић.

Нагласио је да овај процес у складу са процедурама тече у наредних шест до девет месеци.

-Надамо се да ћемо отприлике у ово време следеће године имати комерцијални уговор и да ћемо кренути са уградњом бројила -додаје он.

Како изгледа паметно бројило

На питање шта је са трофазним бројилима која су уграђивана претходних година и да ли се и она мењају, Стефановић каже да сваке године “Електродистрибуција Србије” уложи близу пет милиона евра, па чак и више, у набавку нових електронских бројила.

-То је један процес, ми имамо обавезу као оператор дистрибутивног система да вршимо замену старих, дотрајалих бројила и да уграђујемо нова бројила како бисмо у сваком тренутку имали тачна мерења код потрошача. Сваке година у складу са својим расположивим буџетом набављамо нова бројила и уграђујемо их -објашњава Стефановић.

Објашњавајући како изгледа паметно бројило, Стефановић каже да бројило којим је омогућена даљинска комуникација изгледа веома слично као и постојеће бројило, а у зависности од произвођача могу да буду мале разлике.

-Та бројила већ уграђујемо на мрежи у једном делу. Оно што сада желимо да урадимо је да то бројило надоградимо савременим софтвером и хардвером који ће моћи аутоматски да прикупља податке и да врши њихову обраду -наводи Стефановић.

Он је додао да углавном где год постоје могућности користиће се постојећи разводни ормани, а тамо где те могућности не постоје мораће да се изврши реконструкцију самог мерног прикључног ормана.

-Моћи ћемо да спречимо неовлашћену потрошњу електричне енергије. Наш губитак електричне енергије у нисконапонској мрежи у 2019. години је 11 одсто, у Европи четири. У новцу је то код нас 200 милиона евра губитка.

Стефановић објашњава да је губитак електричне енергије последица протицања електричне енергије кроз проводнике, а поред техничких губитака имамо и комерцијалне губитке са којима, како каже, имамо можда и највише проблема.

Даљински надзор

-Нови савремени систем ће омогућити да имамо даљински надзор над свим мерним местима. Дакле, поред тога што ћемо моћи да пратимо све енергетске величине – напон, струју и снагу, моћи ћемо да преузимамо и добијамо информације са мерног места о покушају физичког приступа мерном месту, отварању поклопца бројила, постављању магнета и сличних уређаја који могу да ометају правилно регистровање електричне енергије -поручује Стефановић.

Наглашава да на свим мерним местима која буду заменили моћи ће да превентивно делују и спрече неовлашћену потрошњу електричне енергије.

Биће омогућено и даљинско искључивање

На питање да ли преко ових бројила неком може да се искључи струја на даљину, ако прекорачи одобрену снагу или не плаћа рачуне, Стефановић каже да ће моћи, као и да је то још једна од великих предности овог система.

-Бројилом ће бити могуће даљински управљати, бројилу ћемо моћи да приступимо и очитамо све енергетске величине, моћи ћемо да имамо информацију о покушају физичког приступа мерном месту и да вршимо управљање потрошњом и по потреби искључење мерног места -додаје он.

Говорећи о томе да ли ће грађани и даље добијати исте рачуне, Стефановић наводи да је издавање рачуна у надлежности “ЕПС Снабдевања”.

-Наша обавеза је да примимо све податке са мерног места и да те правилне и контролисане податке доставимо снабдевачу. У наредном периоду мислим да ће се и даље задржати исти тип рачуна, а став о томе донеће надлежни -закључује Стефановић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs