У сусрет обележавању Међународног дана особа са аутизмом

Autizam

Светски дан особа са аутизмом обележава се сваке године 2. априла, установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 18. децембра 2007. године. У сусрет обележавању овог дана, Центар за социјални рад Апатин организује низ активности које имају за циљ подизање свести о аутизму.

Важно је напоменути да општина Апатин у овом погледу пружа прилично широк спектар услуга.

Услуга додатне подршке за дете, доступна је деци предшколског и школског узраста са сметњама у развоју, која имају пребивалиште на територији општине Апатин, а којој је од стране интерресорне комисије процењена потреба за додатном подршком у виду логопедских и/или дефектолошких третмана, као и третмана сензорне реинтеграције. Ова услуга спада у групу нестандардизованих, иновативних услуга социјалне заштите. Током 2021. године, ову услугу користило је 39 корисника, од којих је 32 мушког, а 7 женског пола.

Активности услуге додатне подршке за дете реализују се у оквиру делокруга рада стручних радника логопедско-дефектолошког кабинета и сензорне собе. Поменути објекти лоцирани су у Апатину, на адреси Светог Саве 26, као припадајућа целина Дневног боравка за особе са особе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама Центра за социјални рад Апатин.

За потребе рада у сензорној соби и логопедско-дефектолошком кабинету ангажовано је 6 стручних радника, од чега 2 логопеда, 2 дефектолога и 2 психолога и то 2 мушког, а 4 женског пола. Логопедско-дефектолошки и третмани сензорне реинтеграције се спроводе сваког радног дана, према унапред утврђеном распореду, у поподневним часовима у просторијама сензорне собе, односно, логопедско- дефектолошког кабинета. На дан 31.12.2021. године обављено је укупно 285 индивидуалних логопедско-дефектолошких и третмана сензорне реинтеграције, а закључно са данашњим даном, обављено је више од 500 третмана. Коришћење услуге додатне подршке за дете је бесплатно.

Услуга личног пратиоца доступна је деци са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју, која живе на територији општине Апатин, а којој је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу, у области кретања, одржавања личне хигијене, храњења, облачења и комуникације са другима, под условом да су укључена у васпитно-образовну установу И до краја редовног школовања, укључујући завршетак средње школе.

Сврха ангажовања личног пратиоца је пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, ради успостављања што већег нивоа самосталности. Услуга се пружа сваким радним даном у предшколским и школским установама, у складу са планом и програмом, као и радним временом установе, односно, реализује се у заједници на начин који је комплементаран процењеним индивидуалним потребама детета ван образовног система, осим током школског распуста. У току 2021. године право на коришћење ове услуге остварило је 40 корисника. Од наведеног броја корисника, 33 је мушког, док је 7 женског пола.

Из ЦСР поручују да уколико родитељи примете нека одступања од типичног развоја, могу да се јаве у ЦСР где ће стручни тим спровести комплетан протокол ране детекције и ране стимулације развоја, у случају постојања поремећаја спектра аутизма, али не само аутизма. На располагању су услуге логопеда, дефектолога, сензорне реинтеграције , ране стимулације, услуге личног пратиоца, чак и услуга ПУК за поједину децу. Поред тога, деца могу остварити право на ДПН. Све услуге које се пружају су бесплатне, односно нема партиципације за децу и родитеље. Све трошкове услуга сноси општина Апатин.

У току 2022. године акценат је стављен на остваривање услова за проширење капацитета за пружање услуга, тј. проширење обухвата децу која ће бити укључена у појединачне третмане.

Активности које организује ЦСР поводом Међународног дана особа са аутизмом су разнолике.

Поред емисије која је реализована, планиран је и ТВ прилог о деци са поремећајима из спектра аутизма из угла стручњака, као и угла родитеља. У петак 1. априла планиран је промо штанд заједно са УГ „Мали принц“, док се у суботу организују радионице и дружење за децу која су корисници ЛД кабинета и сензорне собе, заједно са удружењима „Маслачак” из Сомбора и „Мали принц” из Апатина.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.