У току поставка 150 рециклажних контејнера у Сомбору

Сигурно сте приметили нове необичне контејнере на улицама нашег града. Ово су контејнери за одлагање стаклене амбалаже које је Град Сомбор добио у оквиру пројекта  „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“, а у току је њихова поставка како у граду тако и у насељеним местима.

Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ се спроводи на регионалном нивоу – у Србији, Босни и Херцеговини и Северној Македонији, а пилот локалне самоуправе у Србији које учествују у пројекту су: Сомбор, Ниш,  Крагујевац и Варварин.

Циљ пројекта је  да се унапреде услови за успостављање економичног ланца вредности рециклаже стакла на Западном Балкану и да се повећа проценат рециклаже стакла за 20%.

Стаклени отпад чини око 4% целокупног амбалажног отпада у региону, а уз то стакло представља материјал који се 100% може рециклирати с могућим бесконачним бројем кругова рециклирања. Рециклирањем једне тоне стакла штеди се око 40% енергије и 50% воде потребне за производњу нове стаклене амбалаже, док се загађење ваздуха смањује за око 20%.

Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ се реализује у периоду од 1. јануара 2020. до 31. децембра 2022. године, а носиоци пројекта су  Секопак, Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ и Национална алијанса за локални економски развој – НАЛЕД.

Пројекат се спроводи у оквиру програма развојне сарадње са приватним сектором develoPPP.de, и финансирају га Немачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој, Секопак и Апатинска пивара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије