У току санација депоније у Липару

Lipar čišćenje

У току је санација депоније у Липару, која већ извесно време прави проблем грађанима поменутог насељеног места. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да је по плану да све депоније у општини Кула буду потпуно саниране. Према његовим речима, протекле године, санирана је депонија у Крушчићу, ове године у Црвенки, а сада је на ред дошао и Липар.

“По нашем плану управљања отпадом, ово сметлиште, а однедавно и сметлишта у Крушчићу и Руском Крстуру се више не користе. Смеће из Липара, Крушчића и Руског Крстура се већ годинама одвози за Кулу. По плану је да до следеће године све ове депоније буду потпуно саниране. У Крушчићу је прошле године депонија потпуно санирана, пошумљена и један мањи део остављен је да се користи за грађевински отпад и шут у Крушчићу и постављена је нова камера која прати и контролише да ли неко неодговорно баца смеће. Ове године смо на улазу у Црвенку санирали једну дивљу депонију која је настала углавном од грађевинског отпада. Та површина је потпуно поравнана, а ове године планирамо и њено пошумљавање. Сада је кренуло санирање овог сметлишта у Липару, где је такође предвиђено да се највећи део сметлишта одгура у постојеће рупе и да се део смећа и грађевинског отпада одвезе, да се ова површина уреди, да се, слично као у Крушчићу, један део остави за одлагање грађевинског отпада и да се постави видео надзор који ће контролисати овај простор. Санирањем сметлишта у Липару, која је већ зашло на приватне парцеле, ослободићемо приступне путеве. Ради се о великој површини и великом сметлишту и предвиђено је да се ове године уради 50% посла, а да се следеће године и заврши. Представљало је велики проблем за пољопривреднике на околним парцелама јер је ветар разносио смеће, а неодговорни грађани су истресали смеће на атарски пут и блокирали га, тако да је било више проблема на овој парцели и овим радовима то ће бити решено”, поручио је Миљанић.

Када је реч о будућим плановима, тренутно се ради пројектна документација за Трансфер станицу у Кули, а у плану је да она са радом почне крајем следеће године, што би омогућило селектовање и рециклирање отпада и затварање и пошумљавање депонија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs