У Француској више од 70 лажних претњи бомбама за пет дана, већина послата са истог мејла

Policija u Parizu

У Француској је било више од 70 лажних претњи бомбама за пет дана, од којих је већина била усмерена на аеродроме, а готово све су биле послате са истог имејла из Швајцарске, изјавио је француски министар саобраћаја Клемен Бон.

Он је рекао да се од среде готово увек користи иста имејл адреса која се налази изван ЕУ, у Швајцарској, оцењујући да је то вероватно због тога да би се избегле одређене санкције Уније.
Бон је истакао да је до сада покренуто више од 60 истрага у вези са лажним дојавама о бомбама.

„Велики идиоти, чак и велики деликвенти“, рекао је Бон говорећи о ауторима вишеструких лажних претњи бомбама, објавио је „Фигаро“.

Бон је истакао да је, на срећу, било много мање лажних дојава у суботу, првог дана поласка на одмор многих Француза.

Министар је рекао да поједини од тих људи који шаљу лажне претње збијају лоше шале, док други заиста желе да уплаше људе, а да понекад постоји и нека врста такмичења у, како је навео, „глупости између хакера“.

„Свако има одговорност, укључујући платформе и друштвене мреже, да не подржава ову врсту напада и да што пре сарађују са француском цивилном авијацијом и нашим правосуђем“, истакао је Бон.

Према његовим речима, прављење лажних узбуна је изузетно опасно због тога што мобилише снаге безбедности на неколико сати, као и због приморавања људи на евакуацију што, у неким случајевима, доводи до окупљања људи напољу, што је такође безбедносни проблем.

Поред аеродрома, на мети лажних дојава о бомбама посебно су одређене јавне установе.
Версајска палата привремено је данас евакуисана седми пут за осам дана.

Осумњичени је ухапшен у петак због телефонског упозорења у вези са Версајском палатом, док су остала постављена на владину веб страницу, према полицијским изворима.

Француска је подигла безбедност на највиши ниво након што је учитеља Доминика Бернара у средњој школи у Арасу 13. октобра нападач убио у нападу ножем и тешко ранио још три особе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs