У Француској сутра други круг парламентарних избора

Francuska

Французи сутра излазе на биралишта четврти пут у последња два месеца, после председничких избора одржаних у априлу, како би одабрали чланове парламента у другом кругу парламентарних избора.
Око 48,5 милиона грађана има гласачко право, а резултати ће бити објављени након затварања биралишта у 20 часова по париском времену, пренео је Франс 24.

Према истраживању агенције Елаб, коалиција шефа државе Емануела Макрона „Заједно“ могла би да освоји између 255 и 295 места у скупштини, која има 577 места, а левичарска коалиција НУПЕС Жан-Лика Меланшона између 150 и 200 посланичких места, што је велики скок у односу на претходне изборе.

Преко 25 милиона регистрованих бирача, односно 52,49 одсто од укупног броја изабрало је да не изађе на изборе у првом кругу парламентарних избора, који су завршени прошле недеље.

Од тога да ли ће бити повећана излазност у другом кругу, зависиће и коначни резултати.

Демографија излазности бирача има тенденцију да иде у корист Макрона и његове колиције десног центра „Заједно“, док су његови главни конкуренти, широка левичарска коалиција „Нова народна еколошка и социјална унија“ (НУПЕС) и крајње десничарска партија Национално окупљање Марин Ле Пен генерално рањивији када је реч о излазности јер зависе од подршке младих и радничке класе.

По први пут у 25 година, достизање тог броја биће прави изазов за коалицију француског председника Емануела Макрона.

Након што је за длаку пропустио место у председничком финалу у априлу, левичар Меланшон је провео два месеца лобирајући код бирача да његовој коалицији НУПЕС дају већину гласова и барем му индиректно, уместо тога дају место премијера.

У телевизијском говору пре него што је у уторак кренуо ка источној Европи, Макрон је апеловао на гласаче да је у интересу нације да му се да „солидна већина“ у дому доњег дома у овим тешким временима.

„Ништа не би било горе него да се глобалном нереду дода француски неред“, поручио је Макрон.

Када је реч о „Националном окупљању“ лидерке крајње деснице Марин Ле Пен, њена странка би требало да освоји више него довољно парламентарних места за формирање парламентарне групе први пут од 1986. године.

Агенција за истраживање јавног мњења Ипсос-Сопра Стериа је навела да би крајња десница Марин Ле Пен могла да освоји 20 до 45 места, у односу на осам у 2017. године.

Према истраживању агенције Елаб, Макронова коалиција „Заједно“ би могла да освоји између 255 и 295 места, а Меланшонова коалиција НУПЕС између 150 и 200 посланичких места што је велики скок у односу на претходне изборе.

И временски услови могу бити фактор када је реч о излазности бирача јер је Француску погодио рекордни рани талас врућине.

Француска метеоролошка служба упозорава на температуре које никада раније нису биле забележене у јуну у Француској.

Предвиђено је да ће се жива попети на између 35 и 40 Целзијусових степени у већем делу континенталне Француске, а у делу од југозападне до централне Француске очекује се чак између 40 и 42 степена Целзијусових.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.