У Њујорку потоп! Улице и метро поплављени, проглашено ванредно стање: „Ова олуја је опасна по живот“

Njujork

У Њујорку је проглашено ванредно стање јер јаке олује изазивају поплаве.

Многи градски системи метроа, улице и аутопутеви су поплављени, док је најмање један терминал на аеродрому ЛаГуардиа затворен у петак.

У неким областима током ноћи пало је до 12,7 центиметара кише, а очекује се још до 17,8 центиметара, рекла је гувернерка Њујорка Кети Хочул.

„Ово је опасна по живот олуја“, додала је она.

„Проглашавам ванредно стање у Њујорку, Лонг Ајленду и долини Хадсон због екстремних падавина које виђамо широм региона“, рекла је она на Кс, раније позната као Твитер.

Она је позвала људе да предузму кораке да остану безбедни и „никада не покушавају да путују по поплављеним путевима“.

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс упозорио је људе да је време за „повећану будност и екстремни опрез“ пошто је уведено ванредно стање.

„Неке од наших метроа су поплављене и изузетно је тешко кретати се градом“, рекао је он на брифингу за новинаре.

На сликама и видео снимцима се види како људи газе кроз воду до колена, док су улице и метрои били погођени јаком кишом. Метрополитан транспортна управа (МТА) саветовала је људима да остану код куће ако не морају да путују.

Терминал А на аеродрому Ла Гвардија тренутно је затворен због поплава, саопштиле су власти.
Путницима је саветовано да провере код своје авио-компаније пре путовања.

Полицијска управа Њујорка такође је најавила вишеструко затварање путева и саопштила да је распоређена Национална гарда.

На другим местима, саобраћај је стао јер се вода дизала изнад гума аутомобила дуж деонице ФДР Дриве-а – главног пута дуж источне стране Менхетна.

А у Јужном Вилијамсбургу, у Бруклину, радници су газили кроз воду до колена док су покушавали да одчепе одвод док су картон и други остаци плутали.

До поднева (16.00 ГМТ) није било смртних случајева или критичних повреда у олуји, рекли су градски званичници.

Упозорења и савети метеоролошке службе о поплавама тренутно су на снази за око 18 милиона људи у градском подручју Њујорка и у другим већим градовима дуж источне обале.
Највлажнији дан у Њујорку

Данас је „највлажнији дан“ у Њујорку од када је ураган Ида захватио ову област 2021. године, рекао је комесар за управљање ванредним ситуацијама Њујорка Закари Искол.

„То није статистика коју треба олако схватати, она наглашава колико је кључно за све нас да обратимо велику пажњу на временске прогнозе и да увек предузмемо неопходне мере предострожности“, рекао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs