Фарма свиња из Дорослова оправдала инвестиције на државним парцелама

Изменама Закона о пољопривредном земљишту пре шест година инвеститорима је омогућено да закупе државне парцеле на 30 година, уз обавезу да у року од три године уложе најмање 500.000 евра и запосле нове раднике. Међу 14 од 20 инвестори који су испунили тај план је и компанија за узгој свиња „Холо” из Дорослова.

Уз обавезу да у објекте и опрему уложи скоро четири милиона евра и запосли 12 радника, ова фарма добила је у дугорочан закуп око 400 хектара државних ораница. У међувремену изграђена је најсавременија дигитална фарма где свака крмача и прасад имају посебан дијаграм исхране. У сваком боксу налази се дигитални дозатор који дозира исхрану животиња.

  • До сада смо потрошили више пара у инвестиције и непанирано запослили већи број радника него што смо се по уговору са Министарством пољопривреде обавезали, каже Роналд Холо, власник фарме свиња који очекује да се на фарми у наредних пет година утови 130.000 товљеника.

Холо се такође нада да ће у наредном периоду домаћи кланичари бити више заинтересовани за откуп свиња од домаћих произвођача и да ће увоз, који знатно оптерећује пословање фармерима, бити знатно мањи него што је сада.

Б.K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs