Фестивал „Не заборави, роде” одржан у Бачком Грачацу

Folklor

За чланове Културно-уметничког друштва „Марко Орешковић” из Бачког Грачаца фолклор је „више од игре”, јер кроз песму и игру они негују своју културну баштину и чувају обичаје као највећу реликвију. На традиционалном фестивалу „Не заборави, роде”, после две године паузе поново су у свом селу окупили извођаче старих изворних песама, инструменталисте и фолклорне ансамбле са којима заједно бију битку за очување традиције и обичаја.

КУД „Марко Орешковић” је овим Фестивалом уједно обележио и један значајан јубилеј – 40 година учешћа на општинској смотри. Нешто дуже, у фолклору је активна председница друштва Мирјана Мандић, која истиче да су оваква дружења мелем за душу свима који држе до традиције. Ово је петнаести по реду Фестивал „Не заборави, роде”, а у марту је и 40 година од првог наступа на општинској смотри.

Манифестацију у Бачком Грачацу помогли су Фонд за избегле, расељене и сарадњу са Србима у региону АП Војводине и општина Оџаци.

Манифестацији је присуствовала и Дејана Салај, заменица председника општине Оџаци, која је истакла да локална самоуправа настоји да подржи сва културно-уметничка друштва која се труде да очувају традицију и културу, као што је и КУД „Марко Орешковић”.

Када личко коло изводе чланови КУД „Марко Орешковић”, они га играју из срца и душе, показујући колико им је урасло у традицију. У том друштву, поносни су и на чињеницу да имају преко тридесеторо деце која ће, уз праву подршку, наставити да преносе и одржавају културно, уметничко и обичајно наслеђе Личана усред војвођанске равнице.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs