Фестивал „Потпис“ у последњој недељи септембра

Festival Potpis

Директорка Општинског културног центра, Данијела Обрадовић, данас је са својим сарадницима најавила програм за 6. Фестивал кратке форме „Потпис“.  Програм почиње у уторак, 28. септембра од 18 часова доделом награде „Миодраг Борисављевић“, за најбољу кратку причу, а завршава се у петак, 1. октобра. Сви програми у оквиру фестивала су бесплатни.

На конкурс је пристигло 205 прича из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Немачке, Мексика, Чешке и Француске.

Овогодишњи селектор Срђан Тешин, књижевник из Кикинде, донео је одлуку да награда „Миодраг Борисављевић“ за 2021. годину припадне Ивани Јањић из Новог Сада која је на конкурс послала причу „Размештај“ под шифром „0603DI“.

У најужем избору се нашло још oсам прича и то:

  • „Дневник из колоне“ (шифра: Јустиција 71) Јадранка Витас, Чачак
  • „Влажност“ (шифра: Мала Вида) Марија Кртинић Вецков, Београд
  • „Абаја“ (шифра: Сестре вавилонске) Маријана Чанак, Нови Жедник
  • „Балада о свирепом“ (шифра: fat city) Мартин Грабас, Панчево
  • „Улица научника“ (шифра: АПРИЛ 21) Миодраг Лазаревић, Пожаревац
  • „Алберто“ (шифра: Риба са дна мора) Љиљана Грубач, Крагујевац
  • „Летње поподне“ (шифра: 1$2sd4&) Миљан Јелић, Нови Београд
  • „Несагласност“ (шифра: Paradoxa) Владимир Милојковић, Суботица

Дан после, 29. септембра, од 19 часова у Великој сали Културног центра, апатинска публика имаће прилику да погледа филм „Отац“ у режији Срђана Голубовића по сценарију Огњена Свиличића. Премијерно је приказан на отварању 48. Међународног филмског фестивала „ФЕСТ“, 28. фебруара 2020. године, а филм описује трагедију и личну борбу једног човека коме је одузето старатељство над децом.

У четвртак, 30.09. у Великој сали од 19 часова биће одржан концерт „Дуо Брадић“. Небојша и Бојана Брдарић су брат и сестра који се од детињства негују традиционалну музику са територије Балкана. Од 2001. године почињу са заједничким наступима на разним манифестацијама, концертима и фестивалима. 2004. године се по први пут појављују у емисији ”Јека”, након чега, са Великим народним оркестром РТС-а снимају трајне снимке за Радио Београд. Поред самосталних наступа као дует, наступали су и као чланови састава ”Ступови”, ”Зановет” и ”Златопис”, као и са многобројним признатим музичарима, како из етно света, тако и из других музичких бранши (Љуба Нинковић, Љубиша Павковић, Василиса, Павле Аксентијевић, Народни оркестар РТС-а итд).

За последњи дан фестивала је предвиђена међународна изложба „Ex Libris“ и монодрама Зоран Радмиловић.

Изложба  ЕX LIBRIS је  међународна изложба  од 166 радова од  59 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, Аргентине, Турске, Русије, Ирске, Кине, Хрватске, Бугарске, Грчке и Србије.

Према пропозицијама конкурса аутори су послали своје радове на две теме, прва је Земља, а друга  тема је слободна.

ЕX LIBRIS је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница  на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима  име власника или аутора књиге. Касније Еx Либрис се развио  у посебну област примењене графике погодне за  начин  ликовног изражавања  у малом формату. Данас је EX LIBRIS  веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих као што је примена специјалних боја и бојених ефеката,  обраде на рачунару и дигиталне штампе.

EX LIBRIS је више  од графике, он је тражен предмет колекционарства.

Овом изложбом постојећа колекција сада броји 1210 EX LIBRIS-а.

Изложба ће у галерији Меандер трајати до 21. октобра.

Под покровитељством Министарства културе Србије, Града Београда и града Шапца, Сцена „Маска“ је поставила на свој репертоар монодраму “Зоран Радмиловић”.

Ово је прича о једном од наших најбољих и најпопуларнијих глумаца, испричана из перспективе глумца који је опседнут ликом и делом великог Зорана Радмиловића. Глумац покушава да одигра монодраму о Салијерију, али одустаје, јер га стално прогања лик Зорана Радмиловића. На овој паралели Салијери – Моцарт глумац (у овом случају Иван Томашевић) као Зоран Радмиловић изграђена је ова комична прича о проблему великог броја уметника које су због пар генија прогласили за медиокритете.

До сада је ова монодрама осим у многим местима у Србији одиграна и у Бугарској, Босни и Херцеговини, Чешкој, Русији, Македонији и освојила је бројне награде.

Монодрама је заказана за петак, 1. октобар у Великој сали Културног центра од 19 часова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије