Филипини: Све више жртава тропске олује

Filipini

Број погинулих у клизиштима и поплавама које су погодиле централне и јужне делове Филипина након што је летња тропска депресија изазвала вишедневне јаке кише, порастао је на најмање 43, док се 28 људи воде као нестали, саопштили су данас филипински званичници.

Више од 100 мештана повређено је током викенда и у раним јутарњим часовима у понедељак у клизиштима у граду Бејбеј у централној провинцији Лејте, саопштили су локални званичници, преноси АП.

Војска, полиција и спасилачке екипе борили су се са блатом и нестабилним гомилама земље и крхотина како би пронашли све нестале мештане.

“Ожалошћени смо овим ужасним инцидентом који је изазвао несрећу, губитак људских живота и уништење имовине”, рекао је командант бригаде војске, пуковник Ноел Вестуир, који је помагао у спасилачким напорима.

Тридесет шест мртвих пронађено је у клизиштима која су погодила шест села у Бејбеју, саопштили су војни и локални званичници, а још седам људи утопило се у поплавама у централним провинцијама Самар и Негрос Ориентал, и у јужним провинцијама Давао де Оро и Давао.

Више спасилаца са тешком инжињеријском опремом, укључујући ровокопаче, стигло је у села у Бејбају која су девастирана клизиштима, али киша и блатњаво тло ометају спасилачке напоре.

“Акцију отежава непрекидна киша. Не можемо одмах да очистимо подручја на којима су клизишта”, рекао је Вестуир.

Обалска стража, полиција и ватрогасци спасили су у понедељак један број мештана у поплављеним заједницама централних Филипина, укључујући неке који су били заробљени на својим крововима.

У централном граду Цебуу у понедељак су обустављене све пословне активности и настава у школама, а градоначелник Мајкл Рама прогласио је стање елементарне катастрофе како би омогућио брзо ослобађање средстава за хитне случајеве.

Најмање 20 олуја и тајфуна погоди Филипине сваке године, углавном током кишне сезоне која почиње око јуна.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs