Флорида у страху због урагана Идалија: Издате хитне наредбе за евакуацију, нека приобална места већ поплављена

Uragan

Ураган Идалија појачао се у уторак док се приближавао обали Флориде. Званичници су издали хитне наредбе за евакуацију док милиони становника треба да се припреме за потенцијално разорну олују треће категорије.

Према Националном центру за урагане са седиштем у Мајамију, очекује се да ће Идалија достизати брзине ветрова од 179 километара на сат у среду ујутру, пре него што пређе на копно током дана.

Гувернер Флориде Рон Десантис упутио је апел становницима нижих подручја да одмах крену са евакуацијом. Он је истакао да би олуја могла да изазове опасне поплаве које могу угрозити животе.

– Ако сте добили наредбу за евакуацију, молимо вас да је спроведете одмах – поручио је Десантис на конференцији за медије.

Наредбе за евакуацију су издате у 22 округа, а отворено је више од 20 склоништа како би се људима пружио безбедан смештај.

Очекује се да ће Идалија погодити северни део Флориде, између градова Талахаси и Гејнсвил. Међутим, тачна путања урагана још није потпуно јасна. Ураган се тренутно налази изнад топлих вода Мексичког залива, након што је прошао западно од Кубе. На Куби су већ евакуисане десетине хиљада становника због поплава и јаког ветра.

Највећа претња долази од поплавних таласа који ће бити подстакнути снажним ветровима. Ови таласи могу изазвати поплаве у нижим подручјима, упозоравају надлежне власти. Упозорења на поплавне таласе су издата од северне тачке, Сарасоте, па све до Индијан Паса на западу, укључујући и област Тампи. Ниво таласа може досећи висину од 2,5 до 3,7 метара у одређеним подручјима.

Због претње од урагана више од 40 школских округа је одлучило да прекине наставу. Међународни аеродром у Тампи ће обуставити операције од поднева. Национална гарда је мобилисала око 5.500 чланова како би помогла у хитним ситуацијама, а у снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама види се да су нека места на обали већ делимично поплављена.

Уколико Идалија погоди Флориду, то ће бити четврти велики ураган у последњих седам година. Претходни су били Ирме 2017. године, Мајкл 2018. године и Ијан, који је прошлог септембра достигао највишу, пету категорију и представљао озбиљну опасност.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs