Француска: Закопавање радиоактивног отпада у Биру у складу са Уставом

Francuska

Уставни савет Француске оценио је да је пројекат закопавања радиоактивног отпада у Биру у складу са Уставом и да не угрожава, како се наводи, права будућих генерација.

Овлашћење за пуштање у рад, чије је испитивање управо почело и које мора да траје три године, биће ограничено на пилот фазу која мора да омогући да се потврди да је пројекат безбедан за животну средину, нагласио је Уставни савет.

Тај пројекат предвиђа закопавање радиоактивног отпада 500 метара под земљом, а његовој примени се противи локално становништво, као и групе које се противе раду нуклеарних електрана, објавио је „Фигаро“.

Поводом декларације о јавној корисности пројекта, коју је француска влада одобрила 2022. године, тужбу је пред Уставним саветом поднело 14 локалних и седам националних организација, као и локално становништво да би се утврдило да ли је у складу са Уставом, односно да ли поштује Повељу о животној средини из 2005. године.

Француска има три површинска складишта нуклеарног отпада, два у Обеу и један у Маншу који омогућавају складиштење 90 одсто радиоактивног отпада произведеног на француској територији.

Предвиђено је да се најрадиоактивнији нуклеарни отпад високог интензитета и дугог века распадања складишти до 2035. или 2040. у Биру.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs