Француска исказала заинтересованост за модернизацију дистрибутивне електричне мреже у Србији

dalekovod

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром о сарадњи двеју земаља у модернизацији српског енергетског сектора.

Михајловић је истакла да је Србија на почетку процеса енергетске транзиције, који отвара нове могућности за сарадњу двеју држава и наших компанија.

– Донели смо нови законодавни оквир у области рударства и енергетике, усклађен са регулативом ЕУ, који укључује Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, и припремили нови инвестициони план, вредан 17 милијарди евра, у коме је тежиште на пројектима у области зелене енергије – подсетила је она, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

– Такође, започели смо израду најважнијих стратешких докумената – нове стратегије развоја енергетике и интегрисаног националног плана за климу и енергетику, јер Србију очекују велике промене у енергетском миксу како бисмо сачували енергетску стабилност у наредним деценијама – рекла је Михајловићева.

На састанку је разматрана и сарадња на пројектима у области модернизације преносне и дистрибутивне мреже, као и могућности за размену искустава у области праведне транзиције у рударском сектору.

Кошар је рекао да отварање Кластера 4, који обухвата сектор енергетике и Зелену агенду, представља добар сигнал за европске интеграције Србије и да ће отворити нове прилике за сарадњу двеју земаља у овим областима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије