Француска, Шпанија или Италија: У којој земљи се туристи највише жале на џепароше?

Džeparoš

Хиљаде туриста се сваке године суочава са страхом да их неко не оџепари док су у иностранству, а делом због тога што су мање упознати са окружењем од локалаца, представљају „идеалне“ мете за лопове.

У прометним подручјима и око популарних атракција, туристи морају бити посебно опрезни како не би постали жртве ситних криминалаца.

Стручњаци за поређење путног осигурања са сајта „Qуотезоне“, објавили су извештај у којем се европске земље рангирају по ризику од џепарења.

Ова компанија је користила рецензије путника да би израчунала број помињања џепароша код пет најпопуларнијих туристичких атракција сваке земље, а дестинација са највећом вероватноћом да туриста буде покраден била је Италија.

Посетиоци Колосеума, фонтане Ди Треви и Пантеона у Риму, Дуомо ди Милано у Милану и Галерије Дељи Уфици у Фиренци, помињу да су оџепарени у 1.906 онлајн рецензија направљених током 2022. године, преноси Еуронеwс.

То значи 463 крађе на сваки милион посетилаца највећим туристичким атракцијама Италије, што је највећи проценат када су у питању европске земље.

Друга на овој неславној ранг-листи је Француска, са 283 џепарења на милион посетилаца, а свих пет атракција које туристи помињу налазе се у главном граду, Паризу.

Холандија је заузела треће место, а упркос лошој репутацији Барселоне, Шпанија је тек шеста на листи. Земље са најмање пријава џепарења су Република Ирска са 30 помињања на милион посетилаца, и Пољска са 18.

Који су најбољи начини да се заштитите од џепароша?

„Крађа се може десити било где, а туристичке атракције су погодна места за криминалце да циљају новчанике и торбице, док су посетиоци заузети обиласком“, каже Грег Вилсон, оснивач и извршни директор компаније „Qуотезоне“.

„Атракције као што су Ајфелова кула у Паризу и фонтана Ди Треви у Риму су посебно популарне међу џепарошима, јер тамо могу да се крећу неприметније међу већом масом“, додаје Вилсон.

Препоручује посетиоцима да оставе драгоцености попут скупог накита у сефу у хотелу, као и да путују са торбама које могу да пребаце тако да им дођу са предње стране, и да их увек држе на оку.

„Покушајте да никада не остављате личне ствари без надзора, јер компаније за путно осигурање захтевају од путника да буду ‘разумно опрезни’, и могу да одбију потраживања осигурања за крађу ако су ствари остављене тек тако“, упозорава он.

„Такође је важно да вам је потребан полицијски извештај о губитку или крађи предмета ако сте покрадени, јер то подносите уз захтев за осигурање“, истиче Вилсон.

Наводи да је добра идеја и да туристи имају копије важних докумената, и да их чувају онлајн, као и да преузму апликацију „Финд мy пхоне“ како би могли да поведу бољег рачуна о својим уређајима и онлајн налозима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.