Француска је важан стратешки партнер Србије: Премијерка Брнабић очекује наставак успешне сарадње

Ana Brnabić

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се са министром спољне трговине Француске Оливијеом Бехтом и представницима Француске пословне делегације (МЕДЕФ), након потписивања споразума у областима енергетике, инфраструктуре и медицине.

Брнабић је нагласила да је Француска важан стратешки партнер Србије на пројектима од значаја за нашу земљу и изразила очекивање да ће бити унапређена сарадња и на пољу иновација, вештачке интелигенције и биотехнологија, у којима је ова земља направила значајне искораке, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Она је указала на значај француских инвестиција у Србији и позвала нове француске компаније да улажу на српском тржишту, које је последњих година постало конкурентно и стабилно за пословање.

Имајући у виду добре резултате у оквиру спољнотрговинске размене, као и у
области пољопривреде, Брнабић је изразила уверење да ћемо, захваљујући данас потписаним споразумима, „исте успехе постићи и у заједничком раду на пројектима, пре свега, у сектору медицине и онкологије“.

Министар спољне трговине Француске оценио је да француске компаније у Србији имају позитиван тренд раста, додајући да се потписивањем споразума отвара више могућности за сарадњу две земље.

Бехт је пренео да његова земља подржава Србију на европском путу и реформе које спроводи у процесу евроинтеграција.

У оквиру сарадње Србије и Француске данас су потписани Финансијски протокол између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области финансирања увођења опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом у Србији, Споразум о сарадњи између Инфраструктура железница Србије, Француске агенције за развој и Француске железнице (Ес Ен Се Еф Интернешнл), Писмо о намерама између компаније Буиг, Батиман Интернешнл и Министарства здравља о сарадњи у области здравства, онкологије и медицине и Меморандум о разумевању између компаније Београдски метро и воз и француске компаније Ра Те Пе Дивелопмент.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs