ФТН добио најмодернију лабораторију у Научно-технолошком парку у Новом Саду

obrazovanje

У Научно-технолошком парку у Новом Саду отворена је најмодернија истраживачка лабораторија Факултета техничких наука коју је донирала компаније Цонтинентал аутомотиве. Идеја је да висококвалификовани инжењери уз праксу стекну и могућност да се одмах запосле у једној од водећих компанија у свету у области ауто-индустрије.

Димитрије је апсолвент ФТН-а и нада се да ће у новој лабораторији стећи практична искуства и то у сарадњи са једном од највећих компанија у ауто-индустрији.

– Препознајем доста ствари које смо ми учили на факлутету, тако да мислим да бих се снашао. Мислим да је ту факултет пружио једну добру основу – каже Димитрије Ћук, студент Факултета техничких наука Нови Сад.

Идеја је да из ове лабораторије, баш као из Цонтинентала, не одлазе само идеје у свет, већ готови производи попут контролне табле која је будућност у аутомобилима и носи ознаку „Маде ин Сербиа“.

– Наши студенти ће прећи на праксу, а и наши завршени дипломци ће се тако профилисати да могу одмах да одговоре на захтеве привреде. Основно је што ФТН жели са компанијама као што је Цонтинентал да конципира студијске програме за привреду – истиче проф. др Срђан Колаковић, декан Факултета техничких наука Нови Сад.

Компанија Цонтинентал у Новом Саду већ има своју фабрику и један од највећих истраживачких центара, а запошљава 650 инжењера, па је лидерима у ауто-индустрији ова лабораторија је извор новие висококвалификоване радне снаге.

– Много више се траже инжењери него интезивна радна снага. Неће више бити потребе да се производи такав велики број аутомобила, јер ће аутомобили бити много комплекснији и много скупљи и потребан нам је велики број инжењера – наводи Саша Ћоринга, генерални директор Цонтинентал аутомотив Србија.

Лабораторија је коштала близу пола милиона евра, уз најмодернији намештај, између осталог, опремљена је са рачунарима, 3Д штампачем, пројектором, најмодернијм развојним плочама, паметним дисплејима, роботским системима и помоћном опремом која ће се користити за наставу, као и за израду студентских пројеката током студија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs