Хакери „провалили“ војна документа НАТО-а, истрага у току

nato

НАТО је покренуо истрагу у вези с крађом података из поверљивих војних докумената које је хакерска група понудила на продају на интернету, преноси Би-Би-Си (BBC).

Подаци укључују нацрте оружја које користе савезници НАТО-а у сукобу у Украјини, а хакери су их продавали на интернету након што су украли податке великог европског произвођача оружја „МБДА Мишиле Системс“, наводи BBC.
Мултинационална компанија, чије је седиште у Француској, саопштила је да су њене информације хаковане са екстерног хард диска и да сарађује са властима у Италији, где је дошло до повреде података, али да ниједан од поверљивих фајлова не припада фирми.

У саопштењу, портпарол НАТО-а је рекао да алијанса „процењује тврдње које се односе на поверљиве податке наводно украдене из МБДА“.

Још је наведено и да „нема назнака да је било која мрежа НАТО-а угрожена. Сајбер криминалци, који раде на руским и енглеским форумима, продају 80 ГБ украдених података за 15 биткоина или око 18.000 фунти и тврде да су их продали најмање једном непознатом купцу до сада, наводи BBC.

У свом огласу за продају, хакери су тврдили да имају поверљиве податке о запосленима у компанијама који учествују у изради поверљивих војних пројеката, као и пројектну документацију, цртеже, презентације, видео и фото материјале, уговоре и преписку са другим компанијама.

Бесплатни узорак података од 50 МБ, који је видео BBC, укључује документе означене са неколико различитих степена поверљивости које користи алијанса, попут „НАТО поверљиво, НАТО ограничено и Некласификоване контролисане информације.
Поред узорка, криминалци су мејлом доставили и додатне документе, укључујући два са ознаком „НАТО тајна, наводи BBC.

Хакери нису хтели да потврде да ли је материјал дошао из више од једног хакованог извора.
У фајловима, које британски јавни сервис није могао независно да провери, детаљно је описана „обавештајна комуникацијска мисија америчке ваздушне ескадриле која је спроведена крајем 2020. у Естонији изнад Балтика.
Наводи се да она укључује евиденцију позива, пуно име, број телефона и ГПС координате особе која је наводно центар операције.

Бивши званичник алијансе је рекао за BBC да у НАТО-у има много претеране класификације, али да су ове ознаке важне, као и да се ознака „НАТО тајна“ не примењује олако.
Он је додао да су мале шансе да је са докумената скинута ознака тајности, имајући у виду да је већина досијеа настала између 2017. и 2020. године. Узорци фајлова су такође садржали презентацију која, како се чини, детаљно описује унутрашње функционисање пројектила Land Ceptor CAMM , укључујући прецизну локацију електронске јединице за складиштење у њој, наводи BBC.

Каже се да је један од њих недавно послат у Пољску, за употребу у украјинском сукобу, као део система „Скy Сибре“ и да је оперативан.

МБДА Мишиле Системс је настао у децембру 2001. након спајања компанија за ракетне системе у Француској, Италији и Великој Британији. Прошле године је остварила приход од 3,5 милијарди фунти, а као купце својих система наоружања има Министарство одбране Велике Британије, америчку војску, Европску унију и НАТО, наводи ББЦ.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs