Хамас погубио петорицу Палестинаца

Vešala

Исламистички покрет Хамас, који влада у Гази, саопштио је да је извршио смртну казну над пет Палестинаца, од којих су двојица осуђени због “шпијунаже у корист Израела”.

Погубљења у зору, вешањем или стрељањем, бил су прва на палестинским територијама још од 2017. године, преноси Ројтерс.

“Јутрос је извршена смртна казна над двојицом осуђених за сарадњу са окупационим снагама и још тројицом због кривичних дела”, наводи се у саопштењу Хамаса.

Пресуде су биле коначне и извршне, након што је свим осуђеницама обезбеђено пуно право да се сами бране, додаје се у саопштењу.

Наведено је да су двојица шпијуна, мушкарци стари 44, односно 54 године, пружили информације Израелу које су довеле до убистава Палестинаца, док су престала тројица била проглашена кривим за убиство.

Палестинске и међународне групе за људска права осудиле су извршење смртне казне и позвале Хамас и палестинске власти, које имају ограничену самоуправу на Западној обали коју је окупирао Израел, да прекину с том праксом.

Како истиче британска агенција, палестински закон предвиђа да председник Махмуд Абас има последњу реч када је извршење смртне казне у питању, али нема могућности да врши власт у Гази.

Откако је исламистички Хамас преузео контролу над Газом од Абаса 2007. године тамошњи судови изрекли су десетине смртних казни, а до сада су их погубили 27, подаци су организација за људска права.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs