Хаос у најави: Пилуле за абортус од сада стижу поштом на кућну адресу, одлука ФДА уздрмала Америку!

Pilule

Жене не морају више да одлазе код лекара у ординацију.

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је да се таблете за индуковање абортуса могу слати поштом, односно да жене које желе да прекину рану трудноћу медикаментима, не морају да одлазе код лекара у ординацију.

Одлука долази у тренутку када амерички Врховни суд разматра случај државе Мисисипи која жели да ограничи право на абортус, а многи се плаше да би одлука у корист рестрикција могла да угрози право на аборутс у САД, загарантовано пресудом Ро против Вејда из 1973, пише Глас Америке.

Лекови за индуковање абортуса – мајфпристон и мајопрастол, који се пију у комбинацији, дају се женама које желе да прекину рану трудноћу, а користе се и за лечење жена које су имале више побачаја.

До сада су жене морале да одлазе лекару како би добиле овај лек, који је у САД одобрен од 2000. године. Међутим, због пандемије је привремено обустављено правило да мора да се иде у ординацију, а сада је ФДА потврдила да то није потребно.
То практично значи да пацијенткиње не морају да одлазе у клинику да би абортирале, већ могу виртуелно да се састану са лекаром, а да им лек буде послат поштом. Такође се омогућава женама које немају новца или живе на селу где нема клиника за абортус да прекину трудноћу ако то желе.

Одлука је донета у тренутку када многе америчке државе доносе стриктне законе о забрани абортуса, а један од најригозорнијих има Тексас – где грађани могу да туже клинике које раде абортусе после 6. недеље трудноће.

Међутим, жене у тим државама неће моћи да добијају пилуле за абортус поштом, јер закони савезних држава имају примат у односу на одлуку ФДА, али могу да отпутују у државу у којој је то дозвољено и да им пилула стигне на адресу коју затраже. Државе Нјујорк и Калифорнија су већ објавиле да ће давати пилуле за абортус и женама из других америчких држава. Одлука ФДА уноси нови моменат у дебату о забрани абортуса у САД.
Организације које су против абортуса оцениле су да је ФДА игнорисала податке о компликацијама код употребе пилуле и да доводи жене у опасност. Траже да се врати назад старо правило одласка у клинику. Подаци ФДА показују да је од 3,7 милиона жена, које су прекинуле трудноћу таблетом, умрло њих 24.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије