Хаос у Француској већ четврту ноћ! Нереди почели у Марсеју и Лиону, мобилисано 45.000 полицајаца, Макрон одлаже посете

Francuska

Хаос у Француској се наставља вечерс, четврту ноћ за редом.

Нереди почели у Лиону и Марсеју. Тржни центри затворени у 18 часова, а предузећа су забарикадирана, а у 20 часова градски превоз је стао.

Председник Француске Емануел Макрон одложио је посету Немачкој, предвиђену за сутра, због насиља у Француској, изазваних инцидентом у уторак када је полицајац убио 17-годишњака.

„С обзиром на унутрашњу ситуацију, председник Републике је назначио да жели да остане у Француској наредних дана.

Двојица председника су се сагласила да посета Немачкој буде одложена за каснији датум“, саопштила је Јелисејска палата.

Нереди почели у Марсеју

Како јављају медији у Француској , први ватромет и сузавац већ испаљују у Марсеју.
На Старој луци расте напетост између младих људи и полиције.

Док је Марсеј синоћ био поприште великог насиља, вечерас су распоређени додатни ресурси, укључујући пет мобилних јединица.

На улицама Лиона се вечерас појавио велики број демонстраната. Полиција их прати у стопу, али их то не зауставља да праве нереде.

Мобилисано 45.000 полицајаца и жандарма, појачања у Лиону, Марсеју и Греноблу

У суботу увече, у склопу снажних безбедносних мера, укупно 45.000 полицајаца и жандарма бит ће мобилисано широм Француске. Министар унутрашњих послова најавио је да ће пет јединица мобилних снага бити распоређено у Марсеју, Лиону и Греноблу, уз употребу знатних ресурса.

Ови градови ће добити појачање у виду оклопних возила, хеликоптера и јединица ГИГН (Гроупе д’Интервентион де ла Гендармерие Натионале). Ова додатна средства имају за циљ јачање присуства и одвраћање потенцијалних изгредника, како би се одржао ред и безбедност.

Оваква масовна мобилизација полицајаца и жандарма сведочи о озбиљности ситуације и напорима власти да осигурају сигурност грађана. Присуство специјалних јединица и опремљених возила додатно ће појачати полицијску способност за брзо и ефикасно реаговање у случају потребе.

Сахрањен тинејџера убијеног од стране француског полицајца

Данас је у Нантеру, предграђу Париза, одржана сахрана Нахела Мерзука (17), који је у уторак трагично изгубио живот од стране француског полицајца. На приватној церемонији у џамији Ибн Бадис присуствовали су десетине пријатеља и чланова породице.

Нахелов ковчег је потом пренет на гробље Мон Валеријен уз узвике „Правда за Нахела“. Емотивна атмосфера испунила је простор док су присутни исказивали своју тугу и тражили правду за изгубљени живот младог тинејџера.
Јавни превоз ће бити заустављен

Управа за јавни превоз Ил де Франса, најнасељенијег региона у Француској који укључује главни град и његова предграђа, саопштила је да ће трамвајски и аутобуски саобраћај бити потпуно заустављен увече најкасније до 21 сат, као и да ће се та мера обнављати сваке вечери до даљњег.

Јавни превоз се такође укида после 19 сати у Марсеју и 20 сати по локалном времену у Лиону.
После четири дана немира широм Француске, масовна јавна окупљања се отказују широм земље, отказани су концерти, фестивали, па су чак и директори школа позвани да одложе или откажу планиране школске свечаности на крају школске године.

Снимак сукоба

На друштвеним мрежама дели се снимак сукоба изгредника и, како се наводи, „француских патриота“ који бране своју и имовину своје државе.

Подсетмо, полиција у Марсеју ухапсила је синоћ 80 демонстраната, међу којима је било младих маскираних лица. Неки од њих су неки „покушали пљачку“ у неколико улица. Лакше су повређена два полицајца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs