Хармонизација визног режима: Србија на путу усклађивања визне политике са ЕУ

Sastanak

Влада Србије усвојила је јуче Закључак о усвајању Плана хармонизације визног режима Србије са визним режимом Европске уније, што је, како се наводи, једна од обавеза наше земље на путу европских интеграција. Претходно су се у више наврата чули позиви Србији из Европске уније да се усклади са визним политикама Европске уније.

Отварањем приступних преговора Србија је добила списак активности које ће се даље пратити и од којих ће у великој мери зависити темпо европских интеграција. Међу тим активностима јесте и усклађивање визног режима, једна од најчешће помињаних тема овде у Европској комисији управо када је Србија у питању.

У неколико наврата је ресорна комесарка Илва Јохансон помињала да је пре годину дана у Европској унији забележен огроман пораст нерегуларних миграција управо преко западно-балканске руте. У том контексту најчешће се помињала и Србија.

Стога је комесарка Јохансон одржала бројне састанке са званичницима из наше земље. Резултат тога је усклађивање са визном политиком.

У претходних годину дана Србија је увела визе за шест земаља са којима и Европска унија има визни режим.

Упитана да прокоментарише план за хармонизацију визног режима, Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон, изјавила је за Еуронеwс да је Србија обећала да ће ускладити своју визну политику и да то чини „корак по корак“.

„Имали смо министарски састанак Европска унија-Западни Балкан са министрима унутрашњих послова пре месец дана у Скопљу и то је била једна од тема, где смо могли да видимо да су неке од земаља Западног Балкана више ускладиле своје визне режиме од других и то је оно што ја врло наглашавам, билатерално са Србијом. Имала сам и добар разговор са премијерком на ову тему и они су спремни да се ускладе са визним политикама, посебно са оним земљама са којима ми имамо највише проблема када су у питању нерегуларни доласци. Тако да, поздрављам ову одлуку“, закључила је Јохансон.

И у недавно објављеном извештају Европске комисије помињу се миграције и примећује се значајан напредак због увођења визног режима са шест земаља, међу којима су Тунис, Бурунди, Гвинеја Бисао, Боливија, Индија и Куба.

Србија и даље има безвизни режим са 16 земаља са којима Европска унија нема, а међу тим земљама су и Русија, Турска и Кина.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs