Хелез: „БиХ ће бити 33. чланица НАТО савеза.“

Nato

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез изјавио је у обраћању студентима Одсека сигурносних и мировних студија и Одсека политологије на Факултету политичких наука у Сарајеву да ће БиХ постати 33. држава чланица НАТО савеза.

Хелез је рекао да чланство у Северноатлантском савезу (НАТО) и Европској унији нема алтернативу. У сложеним политичким и сигурносним околностима какве владају у Европи, али и свету, само НАТО може понудити ефикасни безбедносни кишобран за све грађане БиХ, рекао је Хлез.

Република Српска се противи прикључењу БиХ НАТО савезу, што је више пута до сада истакао председник Српске Милорад Додик и указао да без њихове сагласности то неће бити могуће.

„Чврсто верујем да велика већина наших грађана подржава вредности које можемо очувати чланством у НАТО-у. За то су се већ деклариаала надлежна политичка тела државе. Финска је постала 31. чланица, а Шведска је тренутно на чекању. Уверен сам да ћемо ми бити 33. чланица НАТО“, казао је Хелез, пренео је сарајевски портал Клиx.

Он је уверен да ће у целој земљи ипак превладати политика која у првом реду има интерес целокупног становнишва БиХ.

Хелеза су на Факултету политичких наука дочекали декан Сеад Турчало, продекан за наставу Елвис Фејзић, шеф Одсека сигурносних и мировних студија Мирза Смајић и шеф Одсека политологије Елмир Садиковић.

Саговорници су се, наводи се, сложили да је заједнички интерес да међусобна сарадња буде даље проширена те да би посебно могла доћи до изражаја при формирању будућег војног колеџа у БиХ, за који постоји интерес како у земљи тако и у иностранству.

У уводном излагању, Хелез је представио актуелне изазове с којима се данас суочавају Министарство одбране и Оружане снаге БиХ. Посебно је говорио и о бројним међународним сусретима у којима је учествовао као министар одбране, али и као заменик председатеља Савета министара БиХ, нагласивши значај савезништва са Сједињеним Америчким Државама.

Истакао је важност успешног изгласавања повећаног војног буџета и подигнут материјални стандард припадника Оружаних снага БиХ, приведен је, казао је, крају пројекат нове врло савремене војне униформе за Оружане снаге БиХ, као и додатне набавке америчких хеликоптера.

Као главне безбедносне ризике, додаје се, Хелез је поменуо рат у Украјини и кибернетичке и хибридне претње према БиХ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.