Херш изнео још детаља о америчкој саботажи Северног тока: То је најглупља одлука САД последњих година, последице ће бити страшне

Hers

Амерички истраживачки новинар Симор Херш осудио је наводну умешаност Вашингтона у експлозије на гасоводу Северни ток као једну од „најглупљих” одлука које су донете последњих година, упозоравајући да ће тај потез имати „ужасне” последице по Европљане и додатно поткопавати ионако „крајње бескорисни” НАТО савез.

Причајући у емисији „Демократија одмах!“, Херш је говорио о свом недавном извештају о уништењу гасовода прошле године, у ком је утврђено да су САД играле кључну улогу у постављању и детонирању експлозива на деловима гасовода Северни ток испод Балтичког мора.

– Мислим да су политичке последице по нас огромне – рекао је он, додајући да би дугорочни ефекти за Европу били „ужасни“ и „урезани у идеју да могу у потпуности да зависе од Америке, чак и у кризи“.

– Мислим да је ово вероватно била, према мишљењу неких људи који су то урадили, једна од најглупљих ствари које је америчка влада урадила годинама, а ми смо имали четири године Трампа – додао је он.

Херш је тврдио да су амерички званичници дуго сматрали јефтине енергетске алтернативе за Европу као „претњу“, напомињући да је Вашингтон „увек желео да изолује Русију“ како би спречио продају нафте и гаса ЕУ. Он је додао да се администрација Џозефа Бајдена плаши да ће се Европа „удаљити“ од сукоба у Украјини и да осећа потребу да врши притисак на савезнике да остану на том курсу.

Бајден је послао следећу поруку: „Ја сам у великом рату са Украјином. Не изгледа добро. Желим да будем сигуран да ћу добити подршку Немачке и запада Европе“ – наставио је Херш, додајући да амерички председник није желео да Берлин преокрене курс и поново отвори линије Северног тока, које су биле под санкцијама, „па му је одузео ту опцију“, практично поручивши својим европским партнерима „Ви сте другоразредни“.

– Знам људе који сада плаћају струју пет пута више. Људи плаћају гас три-четири пута више – рекао је он, тврдећи да је Европа сада принуђена да добија енергенте из других извора осим Русије, укључујући и саме САД.

– Мислим да ће то поткопати НАТО, за који сам увек сматрао да је крајње бескорисан – додао је он.

Иако је Бајденова администрација демантовала Хершов извештај, а портпарол Стејт департмента Нед Прајс га је назвао „потпуном глупошћу“, новинар се задржао код свог неименованог извора, инсистирајући да су информације које су му пренете биле тачне, а у поменутој емисији поручио је да ће наставити да извештава о овом питању, рекавши да „има још тога да пише“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs